Voor vandaag was het Surinaamse bami met kip, zoetzure komkommer en kroepoek.
Recept:
Kippenpootjes goed schoonmaken met citroen, zout en water. 1 ui snipperen en een tomaat in stukjes snijden. Dit toevoegen aan de kippenpootjes met een geperste knoflook. Dan 6 eetlepels ketjap kental, 3 eetlepels ketjap manis en iets minder dan een halve theelepel ketumbar toevoegen. Alles goed mengen en de kip dan laten marineren voor een uurtje.
Daarna doe je een pan op het vuur met zonnebloemolie erin. Je doet de kip erin inclusief de saus. Dit laat je even bakken. Dan voeg je kokend water toe tot de kip er net onder staat. Vervolgens voeg je 2 laurierblaadjes, halve theelepel pimentpoeder, beetje zwarte peper, beetje ketumbar, 1 theelepel suiker, 1 blokje boullion en 1 tak selderij in stukjes erbij. Dit laat je rustig pruttelen.
Terwijl de kip aan het garen is, maak je de bami. Je kookt spaghetti in gezouten water. Als het gekookt is, afspoelen met koud water en goed laten uitlekken. Dan doe je een wokpan op het vuur. Je snippert een uitje, perst een teentje knoflook en laat dit bakken in wat zonnebloemolie in de wokpan. Daarna kruid je het met beetje zwarte peper, beetje ketumbar, een theelepel suiker, een blokje boullion, scheutje ketjap kental en een scheutje ketjap manis. Vervolgens voeg je 2 takjes selderij in stukjes toe. Dit laat je een beetje bakken. Dan voeg je de spaghetti erbij en schep je iedere keer goed om tot elke spaghetti sliert goed bedekt is met de kruiden.
Als je kippenpootjes gaar zijn, haal je ze uit de pan en bak je ze op een hoog vuurtje in een koekenpan met beetje olie. Zo worden ze krokant. Daarna doe je ze weer terug in de saus. En dan kan je opscheppen.
De zoetzure komkommers heb ik als volgt gemaakt: een komkommer in dunne schijfjes snijden. Dan beetje suiker en azijn toevoegen tot je tevreden bent met de smaak. Dit laat je voor minstens een uur afgedekt staan, zodat de smaak goed intrekt.