Van OumYassine/sharifax
ja he, ameeen
Sfenzj met ei en melk
( met dank aan Sharifax voor dit heerlijke recept)
Ingrediënten:
500 gram bloem
1 volle theelepel zout
12 gram instant gist
1 tl. suiker
200 ml. lauw water
200 ml. lauwe melk
1 ei, geklutst
½ tl. bakpoeder
2 eetlepels gesmolten boter
Bereiding:
Los eerst de instant gist met een theelepel suiker op in het lauwe water. Laat ongeveer een kwartier staan; er vormen zich als het goed is allemaal belletjes.
Doe dan de bloem in een kom samen met het zout: meng dit eerst samen goed. Maak dan een kuiltje in het midden en giet hierin het gistmengsel, de lauwe melk,
het geklutste ei, de bakpoeder en de boter en meng deze ingrediënten goed met de hand tot een glad en soepel deeg. Zo'n vijf minuutjes.
Doe de kom met deeg nu goed inpakken in een grote plastic zak ( bv pedaalemmerzak) en doe deze in de oven. De oven is tochtvrij en zo rijst het deeg goed. Laat een uur rijzen.
Doe nu je handen invetten met weinig olie. Smeer ook je aanrecht in met wat olie. Pak nu een bolletje deeg ter grootte van een grote mandarijn. Vorm dit met je handen
tot een mooie ronde gladde bal en leg op het aanrecht. Ga zo door totdat al het deeg is gevormd.
Verwarm olie voor in een koekenpan. De olie moet goed heet zijn voor je begint met bakken .
Smeer je vingers en/of handen in met weinig olie. Pak nu een bolletje deeg op; maak een gat in het midden en draai voorzichtig rond om het gat wat groter te maken.
Leg voorzichtig in de olie in de koekenpan en bak goudbruin en gaar. 4 of 5 tegelijk.
Is de sfenzj aan de onderkant gaar? Draai dan om en bak de andere zijde.
Wanneer de sfenzj mooi goudbruin is aan beide zijden haal je deze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
The world is nothing without my coffee
freyaa krijg je trouwens veel uit dit recept van sfenj? of halveer jij t recept?
GEEN PM VAN MANNEN AUB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Basis is:
1 eetlepel boter
1 eetlepel bloem
300ml melk
Boter smelten, bloem erbij, aanbakken, half groenten of kip bouillon blokje erbij, beetje bij beetje melk erbij.
Zout, peper, nootmuskaat en lekker wat kaas erbij en koken tot een mooie saus
Bij champignon doe ik de boter smelten, champignons erbij, lekker laten bakken, lepel bloem eroverheen, melk beetje bij beetje toevoegen, zout, peper, eventueel half paddestoelen bouillon blokje voor extra smaak.
Er zijn wel verschillen in kokosolie, virgin bv net als met olijfolie, extra virgin,koudgeperst, ongeraffineerd
en las net dat niet ontgeurde beter is, want het ontgeuren is ook een proces en sommige (bij tuinen denk ik niet - maar is die van Aldi reukloos, dan miss wel..) gebruiken daarbij alsnog chemische processen.
maar had die niet ontgeurde dus op mn gezicht gesmeerd, nou de geurrr
The world is nothing without my coffee