1. #181
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006

    Iemand kwam naar de Boodschapper van Allah (vrede en zegeningen zij met hem) en zei: “O Boodschapper van Allah, welke liefdadigheid is het beste?”

    De Profeet zei:
    “Dat je liefdadigheid geeft terwijl je gezond bent en gehecht aan het leven, vrezend voor armoede, hopend op rijkdom, zonder te wachten op het moment van de doodstrijd, waarop je zal zeggen: “Dit is voor die en die en dit is voor die en die”, terwijl het al aan iemand anders toebehoort.”

  2. #182
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006

    Nuttig je tijd goed. Het kan jouw laatste Ramadan, jouw laatste jaar, jouw laatste dag, jouw laatste seconde zijn..



  3. #183
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006

    Nog steeds van toepassing op de resterende dagen van de Ramadan.




    Tarawih gebed

    'Moslims beschouwen de Tarawih gebeden als Soennah al-Mu'akkadah, een salaat dat uitgevoerd werd door de profeet Mohammed (salla allahoe 3alayhi wa ssalam) zeer consequent. De moslims geloven dat Tarawih een Soennah gebed is en kan thuis worden uitgevoerd, mits men niet in staat is om een moskee te bezoeken. Volgens deze traditie, Mohammed (salla allahoe 3alayhi wa ssalam), verrichtte aanvankelijk de Tarawih gebeden in de moskee tijdens de Ramadan, maar later deze praktijk stopgezet uit angst dat moslims zouden beginnen te geloven dat de gebeden verplicht zijn, in plaats van Soennah.

    In de tijd van Oemar ibn al-Khattab (radia Allahoe 3anhoe), de 2e kalief, werden de gebeden weer in de moskee verricht. Hij was ervan overtuigd dat de Tarawih gebeden niet als verplicht zouden worden gezien.
    20 rakaats die u 2 om 2 leest met 10 salaams en 4 tussen pauzes. In die tussen pauzes mag u doeroed lezen of qoeraan lezen. Maar u mag ook stil zijn.
    Wat het meest gelezen wordt, is het volgende…..

    Soebhaana zielmoelkie walmalakoet…. Soebhana zieliezzatie walazmatie walhaibatie walqoedratie walkiebriejaa´ie waldjabroet…. Soebhanal maliekiel hajjiel lazie laa janaamoe wa laa jamoet…..soebboehoen qoeddoesoen rabboenaa wa rabboel malaa´iekatie war roeh…allahoemma adjiernaa mienan naar jaa moedjieroe jaa moedjieroe jaa moedjier.

    U kunt het tarawieh gebed alleen na het isha gebed lezen. Als u het voor isha leest dan is het geen tarawieh maar nafil gebeden.

    Tarawieh tijd is helemaal tot aan fadjr.

    Als u het isha gebed hebt verricht en daarna het tarawieh gebed en later komt u erachter dat uw isha gebed niet geldig was, dan moet u met het isha gebed ook het tarawieh gebed inhalen.

    Het met djamaat (groepsverband) verrichten van het tarawieh gebed voor de mannen is soennate kiefaaja, dit betekend dat als er geen djamaat gevormd wordt dan is iedereen in uw stad/dorp zondaren.

    Als u het isha gebed zonder djamaat hebt gelezen en het tarawieh met djamaat dan moet u het wietr gebed zonder djamaat lezen.

    Als u het isha gebed met djamaat hebt gelezen en het tarawieh gebed ook, maar u hebt een paar rakaat van tarawieh gemist, dan hoort u het wietr gebed eerst met djamaat te lezen en daarna het gemiste tarawieh in halen. Dit is het beste.

    Het lezen van de hele qoeraan in tarawieh is soennate moe´akkadah als u het kent, anders mag u lezen van waar u ook wilt.

    Zonder reden zittend het tarawieh gebed verrichten is zeer ongewenst. Sommige schriftgeleerden zeggen dat het gebed niet word geaccepteerd.

    Een kind mag het tarawieh gebed niet leiden.

    Al deze masaa´iel zijn gebaseerd op hanafie fiqh en zijn terug te vinden in…
    Raddoel moehtaar; Hiedaajah; Fatawa riezwiejja; Bahaare sharie´at; Sharah sahieh moesliem'

  4. #184
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006

    Nog steeds van toepassing op de resterende dagen van de Ramadan.



    ''Het vasten begint met de intentie (niyya). Jouw oprechte intentie om de gehele maand Ramadan te vasten, is de niyya. Je hoeft niet de intentie telkens opnieuw voor elke dag te vernieuwen. Behalve als iemand zijn vasten verbreekt op grond van een geldige reden gedurende de maand, dan is een nieuwe intentie nodig om het vasten te continueren.

    Moslims worden opgeroepen om deze maand te gebruiken om hun leven te evalueren in het licht van de Islamitische Begeleiding. We zijn om vrede te sluiten met degenen die ons onrecht, de banden met familie en vrienden te versterken, doen weg met slechte gewoonten - in wezen om schoon te maken ons leven, onze gedachten en onze gevoelens. Het Arabische woord voor "vasten" ( Sawm) betekent letterlijk "zich te onthouden" - en het betekent niet alleen onthouden van voedsel en drank, maar van slechte daden, gedachten en woorden.

    Het vasten zorgt voor zuivering van de ziel en gehoorzaam zijn aan Allah (God). Door het vasten sta je dichterbij Allah (God) en ben je meer bewust van je goede acties. Het vasten is een van de 5 zuilen en is dus verplicht. Door het vasten ben je in staat meer zelfdiscipline te ontwikkelen en je werkt aan je zwakheden in je karakter.Het vas en laat voelen hoe het is om honger en dorst te hebben.

    In Soerrah De Koe (Al-Baqarah) lezen we:


    183. O, gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven, zoals het degenen die vََr u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn.

    184. Voor een zeker aantal dagen (zult gij vasten) maar wie onder u ziek is, of op reis, vaste een aantal andere dagen - er is een losprijs voor degenen, die niet kunnen vasten - het voeden van een arme. Maar hij, die vrijwillig goed doet, het zal beter voor hem zijn. Het vasten is goed voor u, indien gij het beseft.

    185. De maand Ramadaan is die, waarin de Koran als een richtsnoer voor de mensen werd nedergezonden en als duidelijke bewijzen van leiding en onderscheid. Wie onder u daarom deze maand beleeft, laat hem daarin vasten. Maar wie onder u ziek of op reis is, een aantal andere dagen. Allah (God) wenst gemak voor u en geen ongemak, en opdat gij het aantal zult voltooien en opdat gij Allah's grootheid zult prijzen, omdat Hij u terecht heeft geleid en opdat gij dankbaar zult zijn.''

  5. #185
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006



    Sadaqa

    ''Het is dag acht en je hebt net een week ramadan achter je rug. Je bent goed bezig InshAllah. Maar je herinnert je 1 ding. Heb ik al Sadaqa gegeven? help ik wel een islamitisch stichting of een moskee? of een gezin die het misschien niet goed heeft? of heb ik al een donatie gegeven naar een land of moslims broeders/zuster die het nodig hebben? denk aan syrie, oorlogs gebieden etc.. Zo ja, Ma Sha Allah.. Zo niet doe dat! Want liefdadigheid is erg belangrijk binnen en buiten ramadan. Zie hier onder waarom je dat zou moeten doen en wat jij er terug voor krijgt als moslim zijnde.

    De boodschapper van Allah was de meest vrijgevige onder de mensen, en hij was gewend om nog vrijgeviger te zijn in de maand Ramadan. Hij verklaarde:

    'De beste sadaqa is dat wat wordt weggegeven tijdens Ramadan'.

    Omdat met sadaqa in Ramadan hogere beloningen worden verkregen dan op overige dagen, zou een moslim zoveel mogelijk moeten geven. In de Qoraan staat hierover:

    'En zij geven voedsel van het beste wat zij hebben uit liefde voor de armen, de wees en de gevangenen zeggende;' Wij voeden u slechts ter wille van Allah. Wij vragen geen beloning noch dank van u. Wij vrezen van onze Rabb een moeilijke en drukkende dag'. Daarom zal Allah hen tegen het kwade van die dag beschermen en zal hun blijdschap en geluk schenken. En Hij zal hen voor hun geduld en standvastigheid belonen met een tuin en kleding van zijde' (Soerah Addahr : Ayah 9-13)

    Allah's boodschapper heeft gezegd:

    'Als een gelovige een hongerige gelovige eten geeft, zal Allah hem voeden met vruchten uit het Paradijs. En degene die water geeft aan een dorstige gelovige, Allah zal hem vergezelde nectar geven'.

    Toen zeiden de mensen: 'O boodschapper van Allah, maar niet iedereen van ons kan een persoon vinden die vast, zodat hij zijn vasten met ons kan breken'. De boodschapper van Allah antwoordde:

    'Allah schenkt deze beloning aan degene die aan een vastende persoon een teugje melk, een dadel, of een mond vol water verstrekt'. Waarna Allah hem een mond vol water zal verstrekken uit Zijn bassin, en hij nooit meer dorst zal hebben, totdat hij wordt toegelaten in het Paradijs.

    Overgeleverd door Abu Huraira Allah's boodschapper heeft gezegd:

    'Onze Heer, de Gezegende, de Verhevene komt iedere avond naar ons tot de dichtsbijzijnde hemel, en zegt:' Is daar iemand die tot Mij smeekt zodat Ik mogelijk gehoor kan geven aan zijn smeekbede? Is daar iemand die Mij ietsvraagt, zodat Ik mogelijk zijn verzoek kan inwilligen? Is daar iemand die vraagt om vergiffenis , zodat Ik hem mogelijk kan vergeven?'(Buchari)

    Het verschil tussen zakaat en sadaqa.


    ''Sadaqa (liefdadigheid) in het algemeen houdt zakaat en andere zaken in. Wat zakaat betreft, het is een sadaqa (liefdadigheid) die verplicht is voor de moslims. Zakaat heeft bepaalde voorwaarden. Het bewijs hierop vindt men terug in Soerat At-tawbah aya 60: "Voorwaar, de sadaqaat (zakat) zijn slechts voor de armen en de behoeftigen en de werkenden (aan de inzameling ervan) en de Mo'allaf en voor (het vrijkopen) van de slaven, en de schuldenaren en om (uit te geven) op de Weg van Allah en voor de reiziger (zonder proviand), als een plicht tegenover Allah. En Allah is Alwetend, Alwijs".

    De sadaqaat in bovenstaande aya zijn sadaqaat die Allah verplicht heeft voor de moslims, oftewel de zakaat die opgesteld is als derde zuil van de islam. Tevens heeft bovenstaande aya aangeduid dat zakaat een sadaqa is, maar sadaqa is niet altijd zakaat.

    In verschillende Ahadith wordt het woord sadaqa (gift, liefdadigheid) gebruikt, zoals de hadith die overgeleverd is door Aboe Dhar (moge Allah's tevredenheid met hem zijn) waarbij de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) gezegd heeft: "En een glimlach in het gezicht van je broeder is een sadaqa, en mensen aansporen tot het goede en afraden van het slechte is een sadaqa en het aanwijzen van de goede weg aan een verdwaalde is een sadaqa...." (Tiermiedie 1879).

    Sadaqa is een liefdadigheid, het kan materieel zijn of immaterieel. Wat zakaat betreft het is altijd materieel. ''

  6. #186
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006

    Lees de Quran in 30 dagen uit

    'Sheikh Othaymien (moge Allah tevreden met hem zijn) werd eens gevraagd of het verplicht is voor de vastende om de hele Koran uit te lezen tijdens de Ramadan. Hij antwoordde dat het geen verplichting is, maar dat hij een groot deel van de Koran zou moeten lezen tijdens de Ramadan, omdat dat tot de Sunnah van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) behoort. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) was gewend om iedere Ramadan de Koran samen met Jibriel te lezen.

    Maar hoewel het geen verplichting is om de Koran uit te lezen, is het wel een goed streven om het te proberen. Zoals we kunnen zien was het de gewoonte van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) om de Koran te lezen tijdens de Ramadan en we weten dat het de maand Ramadan is, waarin de Koran geopenbaard is. Allah zegt in de Koran:

    De maand Ramadan is het waarin de Koran is neergezonden, als Leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de leiding en de Foerqan.

    Daarbij is de beloning voor het lezen van de Koran gigantisch, waardoor we veel beloning zouden mislopen als we het reciteren van de Koran achterwege zouden laten tijdens de Ramadan. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd:

    “Reciteer de Qur’aan want op de Dag des Oordeels zal het verschijnen als een bemiddelaar voor zijn Ashaab (degenen die het lazen, memoriseerden en uitvoerden).”

    Ik heb even voor me zelf en voor jullie opgezocht wat je per dag moet lezen! Houd deze schema bij zusters en broeders en ook jij zult koran in shahar ramadan uit lezen InshAllah.

    -Dag 1: Soerat Al-Fatiha t/m Soerat Al-Baqarah aya 1t/m141.

    -Dag 2: aya 142 t/m aya 252.

    -Dag 3: aya 253 t/m Soerat Al-Imraan aya 91.

    -Dag 4: aya 92 t/m Soerat An-Nisa aya 23.

    -Dag 5: aya 24 t/m aya 147.

    -Dag 6: aya 148 t/m Soerat Al-Maidah aya 81.

    -Dag 7: aya 82 t/m Soerat Al-An3am aya 110.

    -Dag 8: aya 111 t/m Soerat Al-A3raf aya 87.

    -Dag 9: aya 88 t/m Soerat Al-Anfal aya 40.

    -Dag 10: aya 41 t/m Soerat At-Taubah aya 92.

    -Dag 11: aya 93 t/m Soerat Hud aya 5.

    -Dag 12: aya 6 t/m Soerat Yusuf aya 52.

    -Dag 13: aya 53 t/m eind Soerat Ibrahim.

    -Dag 14: Soerat Al-Hijr t/m eind Soerat An-Nahl.

    -Dag 15: Soerat Al-Isra t/m soerat Al-Kahf aya 74.

    -Dag 16: aya 75 t/m eind Soerat Taha.

    -Dag 17: Soerat Al-Anbiya t/m eind Soerat Al-Hajj.

    -Dag 18: Soerat Al-Muminoon t/m Soerat Al-Furqan aya 20.

    -Dag 19: aya 21 t/m Soerat An-Naml aya 55.

    -Dag 20: aya 56 t/m Soerat Al-Ankaboot 45.

    -Dag 21: aya 46 t/m Soerat Al-Ahzab 30.

    -Dag 22: aya 31 t/m Soerat Ya-seen 27.

    -Dag 23: aya 28 t/m Soerat Az-Zumar 31.

    -Dag 24: aya 32 t/m Soerat Fussilat 46.

    -Dag 25: aya 47 t/m eind Soerat Al-Jathiya.

    -Dag 26: Al-Ahqaf t/m Soerat Dhariyat 30.

    -Dag 27: aya 31 t/m eind Soerat Al-Hadid.

    -Dag 28: Soerat Al-Mujadilah t/m eind Soerat At-Tahrim.

    -Dag 29: Soerat Al-Mulk t/m eind Soerat Al-Mursalat.

    -Dag 30: Soerat An-Naba t/m Soerat An-Nas.

  7. #187
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006

    Het maken van een dua.

    'Dua bij nieuwe maan


    Dua in het Arabisch
    اللهُ أَكْـبَرُ اللّهُمَّ أَهِلَّـهُ عَلَيْـنَا بِالأمْـنِ وَالإيمـَان والسَّلامَـةِ والإسْلام وَالتَّـوْفِيـقِ لِمَا تُحِـبُّ رَبَّنَا وَتَـرْضَـى رَبُّنَـا وَرَبُّكَ الله

    Betekenis van de dua
    Allah is de Grootste. O Allah, breng ons de nieuwe maan in veiligheid, in geloof, in vrede en in islam. O Heer, schenk ons het succes dat U liefheeft en waar U tevreden over bent. (O nieuwe maan) onze Heer en uw Heer, is Allah.

    Uitspraak van de dua
    Allahoe Akbar, Allahoemma ahiellahoe 3alaynaa bi al-amni wa al-ieemaani wa as-salaamati wa al-islaami wa at-tawfieqi limaa toeh’iebboe rabbanaa wa tarda, rabboenaa wa rabboeka Allaah.

    Dua bij het verbreken vasten / iftar


    Dua in het Arabisch
    ذَهَبَ الضَّمَأُ وَ ابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ, وَ ثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللهُ

    Betekenis van de dua bij het verbreken van het vasten (iftar)
    De dorst is verdwenen, de aders zijn vochtig geworden en de beloning is vastgelegd met de wil van Allah.
    Uitspraak van de dua bij vasten verbreken
    Dha-haba addhama-oe wabtallatie l-’oerooqoe, wa thabata al-adjroe inshaaAllah.


    Dua bij het verbreken vasten / iftar


    Dua in het Arabisch
    ذَهَبَ الضَّمَأُ وَ ابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ, وَ ثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللهُ

    Betekenis van de dua bij het verbreken van het vasten (iftar)
    De dorst is verdwenen, de aders zijn vochtig geworden en de beloning is vastgelegd met de wil van Allah.
    Uitspraak van de dua bij vasten verbreken
    Dha-haba addhama-oe wabtallatie l-’oerooqoe, wa thabata al-adjroe inshaaAllah.


    Dua voor de gastheer die jouw vasten verbreekt


    Dua in het Arabisch
    أَفْطَرَ عِنْدَكَ الصَّائِمُونَ وَ أَكَلَ طَعَامَكُمُ الأَبْرَارُ, وَ صَلَّتْ عَلَيْكُمُ المَلاَئِكَة

    Betekenis van de dua
    De vastenden hebben het vasten bij jullie verbroken, moge jullie voedsel door de oprechten gegeten zijn en moge de engelen smeekbeden voor jullie uitspreken.

    Uitspraak van de dua
    Afthara 3indaka as-saa-imoena wa akala tha3aamakoemoe al-abraar wa sallat 3alaykoemoe al-malaa-ikah.


    Dua qunut tijdens witr


    Dua qunut in het Arabisch
    اللّهُـمَّ اهْـدِنـي فـيمَنْ هَـدَيْـت وَعـافِنـي فـيمَنْ عافَـيْت وَتَوَلَّـني فـيمَنْ تَوَلَّـيْت وَبارِكْ لـي فـيما أَعْطَـيْت وَقِـني شَرَّ ما قَضَـيْت فَإِنَّـكَ تَقْـضي وَلا يُقْـضى عَلَـيْك إِنَّـهُ لا يَـذِلُّ مَنْ والَـيْت وَلا يَعِـزُّ مَن عـادَيْت تَبـارَكْـتَ رَبَّـنا وَتَعـالَـيْت

    Betekenis dua qunut
    O Allah, leid me samen met degenen die U hebt geleid en geef me de gezondheid, samen met degenen die U gezondheid hebt geschonken. Neem me onder Uw hoede samen met degenen die U onder Uw hoede hebt genomen. Zegen hetgeen wat U mij hebt gegeven. Bescherm me tegen het kwaad dat U hebt bestemd. U oordeelt en niemand oordeelt U. En iedereen die U als bondgenoot neemt, hij zal niet minacht worden en iedereen die U als vijand aaneemt zal nooit de smaak van glorie proeven. U bent gezegend, onze Heer, de Verhevene.

    Uitspraak dua qunut
    Allahoemma ahdinie fieman hadayta wa 3aafinie fieman 3aafayta wa tawallanie fiemen tawallayta wa baarik lie fiemaa a3thayta wa qinie sharra maa qadayta fa iennaka taqdhie wa laa yoeqdha 3alayk, innahoe laa yadhielloe men waalayta wa laa ya3iezzoe men 3aadayta tabaarakta rabbanaa wa ta3aalayta.


    Dua bij knieling tijdens Koranrecitatie


    Dua in het Arabisch
    سَجَـدَ وَجْهـي للَّـذي خَلَقَـهُ وَصَـوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْـعَـهُ وَبَصَـرَهُ بِحَـوْلِـهِ وَقُـوَّتِهِ تَبـارَكَ اللهُ أَحْسَـنُ الخـالِقيـن

    Betekenis van de dua
    Ik heb mijn gezicht ter aarde geworpen voor Degene Die het geschapen heeft en Die het vermogen om te horen en zien gegeven heeft met Zijn Kracht en Macht. Gezegend is daarom Allah, de Beste der Scheppers.

    Uitspraak van de dua
    Sadjada wa djhie l-lladhie galaqahoe wa sawwarahoe wa shaqqa sam3ahoe wa basarahoe bih’awlihi wa qoewwatih, tabaaraka Allahoe ah’sanoe al-gaaliqien.


    Dua voor het beginnen met eten


    Dua in het Arabisch
    Voordat je begint met eten zeg je:
    بِسْمِ الله

    Indien je vergeten bent om het bovenstaande te zeggen, zeg je:
    بِسْمِ الله فِي أَوَّلِهِ وَ آخِرِه

    Betekenis van de smeekbede bij het eten
    Voordat je begint met eten zeg je: In de Naam van Allah
    Indien je vergeten bent om het bovenstaande te zeggen, zeg je: In de Naam van Allah, vanaf het begin tot het eind.

    Uitspraak van de dua bij het eten
    Voordat je begint met eten zeg je: Bismillah.
    Indien je vergeten bent om het bovenstaande te zeggen, zeg je: Bismillahi fie awwalihi wa aakhirih.

    Smeekbede bij het stoppen met eten


    Betekenis van de smeekbede
    Alle lof komt toe aan Allah met talrijke goede en gezegende lofprijzingen. Hij is zonder behoeften en wij kunnen niet zonder Hem, Hij is onmisbaar voor ons, o onze Heer.

    Smeekbede stoppen met eten in het Arabisch
    الْحَمْـدُ للهِ حَمْـداً كَثـيراً طَيِّـباً مُبـارَكاً فيه، غَيْرَ مَكْفِيٍّ وَلا مُوَدَّعٍ وَلا مُسْتَغْـنىً عَنْـهُ رَبُّـنا

    Uitspraak van de smeekbede
    Alhamdoelillahi Hamden kathieren tayyiben moebaaraken fieh, ghayra makfiyyin walaa moewadda3in, walaa moestaghnen 3anhoe rabboena.'

  8. #188
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006

    Ramadan checklist

    ''Het is belangrijk dat jij je tijd nuttig besteed. Waarom achter je tv kruipen voor een film als je leerzame Islamitische video's kunt bekijken. Waarom muziek beluisteren, als je rustgevende woorden van Allah kunt beluisteren.. Waarom tot laat slapen als jij je rust kunt vinden in je gebeden..'' Hieronder rechts volgt een checklist dat jou kan helpen om meer aanbiddingen te verrichten in sha Allah!

  9. #189
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006




    Vergiffenis
    'Je vast en alles verloopt goed, je verrichten gebeden je doet dingen die nuttig zijn, maar je gedachte dwaalt af naar een ruzie die ooit gaande was. je gedachte dwaalt af naar die ene dierbaar iemand die je misschien wat heeft aangedaan en je ooit om je vergeving is komen vragen en je het niet accepteerde. Denk dan voor tweede keer na en realiseer je dat je aan het vasten bent. Zoek die gene op en accepteer zijn vergeving en mocht jij ooit je mede broeder of zuster wat aan gedaan hebben vraag dan ook om zijn of haar vergeving.

    Ik heb dit voor jullie op gezocht;

    De profeet (vzmh) legde in een Hadith uit dat Ramadan een maand is waarvan het begin barmhartigheid is, het midden Vergeving en het einde redding van de Hel. Dit maakt het een uitstekende tijd om Allah om Zijn Vergeving te vragen. Het is ook een geweldige tijd om onze harten te openen en hen te zuiveren van wrok en bitterheid door anderen te vergeven.

    Laat ons de resterende dagen van Vergeving deze Ramadan benutten om onze harten te openen voor hen die ons onrecht hebben aangedaan en hen te vergeven zoals wij Allah smeken ons te vergeven.

    Net zoals het belangrijk is om te geloven in de genade en vergeving van Allah, is het ook noodzakelijk om de menselijke betrekkingen te baseren op vergeving. Wij kunnen niet Allah's vergiffenis verwachten tenzij we ook de mensen vergeven die ons wat hebben aangedaan. Elkaar vergeven, en zelfs de eigen vijanden vergeven, is een van de belangrijkste grote leerstellingen. In de Koran, heeft Allah de gelovigen beschreven als "degenen die ingrijpende zonden vermijden en onzedelijke daden en als ze boos zijn dan vergeven ze." (As-Shura 42: 37) Later in dezelfde Soera zegt Allah, "De beloning van het kwaad is het kwaad ervan, maar wie vergeeft en het goed maakt, zijn beloning is bij Allah. "(al-Shura 42: 40) In een andere plek zegt de Qur’an:"Als je straft, bestraf dan met het soortgelijke waarmee je onrecht is aangedaan. Maar als je geduldig verdraagt, inderdaad het is beter voor de geduldigen. En wees geduldig, voorwaar uw geduld is alleen met de hulp van Allah (mogelijk). "(Soera De Bijen:126-127)

    In een Hadith, zegt de Profeet, vrede en zegeningen zij met hem, dat Allah hem over negen dingen heeft bevolen; een van hen die hij noemde was 'dat ik degenen vergeef die mij wat hebben misdaan”.

    Dus laten wij elkaar vergeven!'

  10. #190
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006

    Waarden van iftar maken voor een vastende.

    There are many good deeds that can be done by righteous Muslims and one of it is to provide meal (iftar) for your fasting family members, friends or other fellow Muslims!

    Say, if you are breaking fast with a group of friends. Why not be the one to pay for your friends' meals?

    Our beloved Prophet Muhammad said:
    “Whoever offers meal to his/her Muslim brother/sister at the time of iftar (the meal eaten by Muslims breaking their fast after sunset during the month of Ramadan), s/he receives as much reward as s/he has earned. Nothing becomes less of the reward of those s/he offered meal to.” (Hadith Tarmidhee)

    This simply means that if your fasting friends consume the food you provide, you will also get the same amount of pahala/reward of theirs, WITHOUT any decrement of their rewards!

    It's a simple, yet AWESOME way to gain more rewards for your Ramadhan bank!

    Iftar meals can be anything, including tamar (kurma/ date fruit) or a sip of water!

    Iftar is also a chance for you to help the poor, so do not hesitate to do this good deed! It is also a good way to strengthen sillaturahim, love and friendship among Muslims

    So the next time you're with your family or friends... provide iftar for them and get rewarded by Allah InshAllah

    Aboe Hoerayra( moge Allah met hem tevreden zijn) heeft overgeleverd:

    “Wie het avondeten bereidt van een persoon die vast, zal net zoveel beloning krijgen als degene die vast, zonder dat daarbij de beloning van degene die vast minder wordt.”

  11. #191
    Lwalidin.<3

    Reacties
    232
    28-07-2012

    Barak'Allaho feek oukhti.


    Uploaded with ImageShack.us

  12. #192
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006

    Waarom plaats niemand meer??

  13. #193
    MVC Lid

    Reacties
    3.293
    13-02-2011

    Nadoria, Ramadandrukte.

    Bedankt voor het in leven houden van de topic.

  14. #194
    MVC Lid

    Reacties
    3.293
    13-02-2011

    De verpleegster en de moslimpatiёnt

    Een waargebeurd verhaal uit Groot-Brittanniё

    Vertaling: Nora Naber

    Mijn naam is Cassie, ik ben 23 jaar oud. Ik ben afgestudeerd als een gekwalificeerd verpleegster en ik kreeg mijn eerste klus als verpleegster in de thuiszorg.

    Mijn patiёnt was een Engelse heer van in de begin 80 die leed aan Alzheimer. Tijdens de eerste ontmoeting kon ik uit zijn dossier opmaken dat hij een islamitische bekeerling was; hij was dus een moslim

    Ik begreep hieruit dat ik rekening moest houden met bepaalde gebruiken die mogelijk tegen zijn geloof zouden indruisen, en dat ik mij aan zou moeten passen aan zijn behoeften. Ik kocht wat halalvlees in en ik lette goed op dat er nergens varkensvlees of alcohol in zat nadat ik een klein onderzoek had gedaan naar wat verboden was in de islam.

    Aangezien mijn patiёnt al in een ver stadium van zijn ziekte was, begrepen veel collega’s niet waarom ik zoveel moeite voor de man deed. Maar ik was de mening toegedaan dat iemand die toegewijd is aan zijn geloof respect verdient, ook al zit hij of zij in een positie dat dit niet meer begrepen wordt.

    In elk geval ontdekte ik na een paar weken een patroon in bepaalde handelingen bij mijn patiёnt. Eerst dacht ik dat hij bewegingen nadeed die hij van iemand had gezien, maar ik zag hem de handelingen telkens op bepaalde, vaste tijden maken; in de ochtend, in de middag en in de avond. Hij bracht zijn handen omhoog, boog en legde zijn hoofd op de grond. Ik begreep het niet. Hij herhaalde ook een paar zinnen in een andere taal. Ik herkende de taal niet, omdat zijn spraak wat gebrekkig was, maar ik hoorde wel dagelijks dezelfde klanken.

    En er was nog iets vreemds: ik mocht hem niet voeden met mijn linkerhand, terwijl ik linkshandig ben. Ik voelde aan dat dit te maken had met zijn godsdienst.

    Een van mijn collega’s vertelde mij over paltalk als een plaats voor debatten en discussies en aangezien ik geen andere moslims kende behalve mijn patiёnt, leek het mij goed om iemand live te spreken en vragen te stellen. Ik ging naar de ‘afdeling’ islam en kwam uit in de kamer ‘ware boodschap’. Hier kon ik terecht met mijn vragen over de zich herhalende bewegingen en men vertelde mij dat deze handelingen onderdeel uitmaken van het gebed. Ik geloofde het eerst eerlijk gezegd niet, totdat men mij een link mailde van het islamitisch gebed op You Tube.

    Ik was geschokt. Een man die zijn kinderen niet meer kende; die niet meer wist wat voor beroep hij had gehad; die nauwelijks nog kon eten en drinken, kon zich wel de handelingen van het gebed herinneren. En dat niet alleen; hij bleek ook in staat te zijn de verzen op te zeggen in een andere taal. Dit was ongelooflijk. Ik was er nu van overtuigd dat deze man toegewijd was aan zijn geloof. Ik wilde hier meer van weten, zodat ik hem nog beter kon helpen.

    Ik kwam zo vaak als mogelijk in de paltalk-kamer en ontving een link met de vertaling van de Quran, waar ik naar luisterde. Het hoofdstuk ‘De Bij’ gaf mij de rillingen en ik luisterde er meerdere malen per dag naar. Ik sloeg een recitatie uit de Quran op op mijn iPod en liet het door mijn patiёnt beluisteren. Hij glimlachte en begon te huilen. En toen ik de vertaling las, begreep ik waarom.

    In principe was het mijn intentie om kennis op te doen om voor mijn patiёnt te kunnen zorgen, maar zo langzamerhand begaf ik mezelf steeds vaker in de kamer om antwoorden op vragen te vinden voor mij zelf.

    Ik had nooit de tijd genomen om mijn leven te overdenken. Mijn vader kende ik nauwelijks; mijn moeder was gestorven toen ik 3 jaar oud was. Mijn broer en ik werden opgevoed door onze grootouders die vier jaar geleden overleden waren. Wij bleven over met zijn tweeёn. Ondanks al deze verliezen dacht ik gelukkig te zijn, tevreden.

    Het was dat ik tijd doorbracht met mijn patiёnt, dat ik voelde dat ik iets miste. Ik miste het gevoel van vrede en rust die mijn patiёnt ondanks zijn lijden ervoer. Ik wilde dat gevoel ergens bij te horen; ik wilde wat hij voelde ondanks het feit dat hij alleen was.

    Van een dame op paltalk ontving ik een adressenlijst met moskeeёn en ik bracht een bezoek aan een van de moskeeёn. Ik keek naar het gebed en ik kon mijn tranen niet bedwingen. Vervolgens werd ik elke dag naar de moskee toegetrokken en de imam en zijn vrouwen gaven mij boeken en bandjes en beantwoorden graag alle vragen die ik had.

    Elke vraag die ik stelde in de moskee of op paltalk werd met zo’n duidelijkheid en diepgaandheid beantwoord dat ik het wel accepteren moest. Ik had nooit een godsdienst aangehangen, maar ik geloofde wel in god; ik wist alleen niet hoe ik Hem aanbidden moest.

    Op een avond kwam ik weer op paltalk en stelde een van de sprekers mij een vraag via de microfoon. Hij vroeg me of ik nog vragen had, maar die had ik niet. Hij vroeg me of ik tevreden was met de gegeven antwoorden en ik bevestigde dit. Toen vroeg hij waarom ik de islam niet wilde accepteren, maar ik kon hem geen antwoord geven. De volgende ochtend ging ik naar de moskee om het ochtendgebed te zien. De imam stelde mij dezelfde vraag, maar opnieuw zat ik met mijn mond vol tanden.

    Daarna toog ik naar mijn patiёnt. En pas toen ik tijdens het voeden in zijn ogen keek, realiseerde ik mij dat hij op mijn pad gekomen was met een reden en dat de enige reden om de islam niet te accepteren angst was. Niet bang in de zin van dat het niet goed voor mij zou zijn, maar ik was bang dat ik de islam niet waardig zou zijn, niet zoals deze man.

    Die middag ging ik naar de moskee en vroeg de imam of ik mijn getuigenis af kon leggen, de Shahada: ashadoe an la ilaha ilallah wa ashadoe anna Mohammadan rasoeloellah. Er is geen god behalve Allah en Mohammed is Zijn Boodschapper. Hij begeleidde mij bij het opzeggen en gaf uitleg over wat er van mij verwacht werd nu.

    Ik kan het gevoel dat ik op dat moment had niet onder woorden brengen. Het was alsof ik wakker werd en alles heel helder zag. Het was een gevoel van overweldigende vreugde, van helderheid en vooral van….vrede.

    De eerste persoon aan wie ik het vertelde was niet mijn broer, maar mijn patiёnt. Ik ging naar hem toe en zelfs voordat ik mijn mond opende om het te vertellen huilde hij en glimlachte naar mij. Ik brak op dat moment in zijn bijzijn; ik was hem zoveel dank verschuldigd.

    Bij thuiskomst herhaalde ik mijn Shahada in de paltalk-kamer. Ze hebben me vervolgens allemaal geholpen en ook al had ik nog nooit een van hen gezien, ze waren mij nader dan mijn eigen broer.

    Uiteindelijk belde ik mijn broer op om het te vertellen. Hij was er niet blij mee maar steunde me en zei dat hij er voor me zou zijn. Dat was meer dan ik kon wensen.

    In de eerste week als moslim overleed mijn patiёnt in zijn slaap terwijl ik voor hem zorgde. Inna lillahi wa inna ilaihi radjioen. Hij stierf een vreedzame dood en ik was de enige person die bij hem in de buurt was.

    Hij was als de vader die ik nooit heb gehad, en hij was mijn poort naar de islam. Vanaf de dag dat ik mijn Shahada deed en zolang als ik leef, zal ik bidden dat Allah hem genadig zal zijn en dat hij van elke daad die ik verricht de tienvoudige beloning ontvangt. Ik houd van hem in naam van Allah en ik bid iedere avond dat ik ook maar een fractie mag worden van de moslim die hij was.

    Islam is een geloof met een open poort; het is toegankelijk voor degenen die er naar binnen willen. Allah is werkelijk de Meest Barmhartige, De Meest Genadevolle.

    (Onze zuster Carrie stierf in 2010 – Inna lillahi wa inna ilaihi radjioen – nadat ze haar broer had uitgenodigd om moslim te worden en hij de uitnodiging accepteerde, alhamdoelillah)

    Bron: muslimpaper.com

  15. #195
    MVC Lid

    Reacties
    9.538
    01-10-2006

    Citaat Geplaatst door Nerdette. Bekijk reactie
    Nadoria, Ramadandrukte.

    Bedankt voor het in leven houden van de topic.

    Nouja zeg..