1. #1
    Memento mori

    Reacties
    7.256
    04-07-2002

    MVC Premium MVC Premium

    Nederland kijkt kritisch naar Israel

    Ik heb me zo ge-ergerd aan een anti-Nederland artikel van Rabbae in Trouw. Ik stoorde me zo aan die Ali Edouadi op tv. Die zo smalend sprak over Nederlanders en Israel: "We weten toch hoe dat zit ...".

    Die lui halen iedere krant, die terroritenbaard van die Eouadi is bij het NMO niet weg te branden. En maar liegen. Want enige kennis van Nederland hebben ze niet. Denken dat Nederlandse meningen niet veranderen, alsof we hier achterlijk zijn.

    Voor wie nog eens wil hakken op Nederland als anti-Palestijns en altijd pro-Israel is dit artikel. Eerst lezen, dan spreken.
    Steun voor Israël spreekt niet meer vanzelf
    Ook in de politiek verwatert de support
    In de Nederlandse publieke opinie over Israël is nogal wat veranderd in de afgelopen decennia. De vanzelfsprekende verbondenheid met het Bijbelse land is verdwenen.

    Een jonge man zwiert over het nog net beschaatsbare ijs van de Grote Poel, een meertje achter het stadhuis van Amstelveen. In zijn handen een vlaggenstok met daaraan, eendrachtig verbonden, de Nederlandse en Israëlische vlag. De man is een van de deelnemers aan een schaatsactie, georganiseerd door joodse en christelijke organisaties. Doel: pleiten voor een veilig Israël en het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de gewelddadigheden in Gaza en Israël. ’Sjaal-om’, heet de actie, als knipoog naar dat beroemde woord uit het Ivriet dat vrede betekent, shalom.

    Druk is het niet bij de Grote Poel. Op de wal kijkt een handvol mensen toe.

    Sinds de aanval van Israël op de Gazastrook, drie weken geleden, is er veel meer gedemonstreerd. Maar de meeste van die acties waren niet pro-Israëlisch, maar pro-Palestijns – of, misschien beter: anti-Israëlisch – en die demonstraties trokken veel meer aandacht. Een Kamerdelegatie kreeg dinsdag een door 3500 mensen ondertekende petitie aangeboden met de oproep om niet alleen de raketbeschietingen vanuit Gaza, maar ook het in hun ogen disproportionele Israëlische geweld te veroordelen.

    In de Nederlandse publieke opinie over Israël is nogal wat veranderd in de afgelopen decennia.

    Ter vergelijking: ten tijde van de Zesdaagse Oorlog, in juni 1967, togen tienduizenden naar Amsterdam voor een massale steunbetuiging aan Israël. Autobumpers werden beplakt met Israël-steunende kreten. Nederland was onbetwist Israëls bondgenoot. Een landelijke collecte voor Israël leverde veel geld op. „Er bestond, sinds de oprichting van Israël in ’48 geen twijfel over: Nederland steunde Israël”, zegt Alfred Pijpers, onderzoeker aan Instituut Clingendael. „Dat bleek in ’67 en ook in ’73, tijdens de Jom Kippoer Oorlog.”

    De oorsprong van die verbondenheid gaat ver terug, denkt Pijpers. „Zoals het Bijbelse joodse volk zich aan het Egyptische juk had ontworsteld, zo had Nederland zich bevrijd van de Spaanse overheersing. De Nederlandse staatsvorming werd dus gemodelleerd en gelegitimeerd naar Bijbels Israëlisch voorbeeld. En toen kreeg Israël in 1948 wederom zijn eigen beloofde land. Nederland had affiniteit met Israël.”

    Elke zuil van het toen nog verzuilde Nederland zag in dat nieuwe landje z’n redenen voor steun en verbondenheid, zegt Pijpers. „Voor de socialisten was Israël een prachtig voorbeeld van een socialistische staat, met z’n collectiviteit en z’n kibboetsen. De liberalen toonden vooral bewondering voor het energieke, voor de ondernemingszin en voor de militaire prestaties van het kleine Israël. Voor christelijk Nederland was Israël het beloofde, het Heilige Land van het joodse verbondsvolk waarin het christendom zijn wortels vindt.”
    Organisaties die opkomen voor de Israëlische of juist Palestijnse belangen waren er in die tijd niet en gezien het eensgezinde pro-Israëlische standpunt is dat ook volstrekt logisch.

    Het Palestina Komitee werd eind jaren zestig opgericht. Het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) volgde in 1974, Christenen voor Israël in 1980, Een Ander Joods Geluid in 2001. De komst van die organisaties duidt op een verandering in het Nederlandse denken over Israël. In de jaren zeventig, maar zeker sinds het begin van de jaren tachtig komt er geleidelijk meer kritiek op Israël. „De oorlog in Libanon in ’82 heeft daar een grote rol ingespeeld en met name de afslachting van Palestijnen in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila door christelijke milities, waar Israël op werd aangekeken”, zegt directeur Michael Mulder van het christelijke Centrum voor Israël Studies (CIS). „Israël was niet langer de underdog. De publieke opinie heeft eerder oog voor mensen die geen stem krijgen, dan voor de sterke partij. Dat is sinds ’82 sterker geworden en vond zeker zijn beslag met de tweede intifada die in 2000 losbarstte.”

    De oprichting van het CIS, in 2002, vindt onder meer zijn oorsprong in het veranderende denken over Israël in Nederland, zegt Mulder. Hij is blij met de aandacht voor de Palestijnen, maar maakt zich ook zorgen over de afkalvende steun voor Israël in Nederland. Het CIS wil de bijbelse gronden daarvoor benadrukken, aldus Mulder.

    De verminderde steun voor Israël heeft meer oorzaken”, zegt Pijpers. „De ontzuiling speelt een sterke rol. Door de massale ontkerkelijking is de verbondenheid tussen christenen en Israël voor veel minder mensen vanzelfsprekend. En zeker in de laatste vijftien tot twintig jaar is de bevolkingssamenstelling dusdanig veranderd dat er meer aandacht is voor de Palestijnen. De moslims in Nederland hebben meer oog voor de Palestijnse zaak en voelen zich veel meer verbonden met de Arabische wereld.” Dat is ook te zien bij de demonstraties tegen Israël van de afgelopen weken: veel van de aanwezigen daar zijn van allochtone komaf. Pijpers: „De komst van grote groepen moslims naar Nederland hebben invloed op de Nederlandse publieke opinie over Israël.”

    De steeds grotere Europese samenwerking van de afgelopen decennia speelde ook een rol in die veranderingen, denkt Pijpers. „Daardoor kwam meer oog voor de Palestijnen. Nederland moest ook op dit terrein op één lijn zien te komen met bijvoorbeeld Frankrijk, dat veel minder pro-Israëlisch is.”

    Maar ondanks die verschuivingen is er nog steeds een stevig deel van de bevolking dat Israël blijft steunen, zegt Fred Grünfeld, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteiten van Maastricht en Utrecht die onderzoek deed naar het imago van Israël in Nederland. „Er is geen een organisatie in Nederland die het einde van de staat Israël bepleit, zoals Hamas doet. En ondanks de hevige polemieken die het Israëlisch-Palestijns conflict oproept is er ook grote eensgezindheid. Vrijwel al die organisaties zien in een Palestijnse staat naast de Israëlische een oplossing van het probleem.” Pijpers vindt het wel „zorgelijk dat vaker dan voorheen wordt getwijfeld aan het bestaansrecht van Israël”.

    De steun in Nederland voor Israël is nog zo groot, zegt Erella Grassiani, dat er juist te weinig ruimte is voor een kritisch geluid richting Israël. Grassiani is een van de oprichters van Gate48, een platform van kritische Israëli’s in Nederland. „Veel Nederlanders zijn bang om anti-Israëlische geluiden te laten horen. Zo gek is dat niet: er is een lange traditie van steun voor Israël. Die knop zet je niet zomaar om. Maar het stoort me dat vrijwel elk anti-Israëlisch geluid direct wordt geïnterpreteerd als antisemitisch. Dat is onzin. Een kritische blik op het Israëlische geluid is goed en gezond.

    Tegelijkertijd: wat we nu allemaal horen bij anti-Israëlische demonstraties is niet goed. Ik was bij een van die demonstraties. Maar toen er ’Hamas, Hamas, joden aan het gas’ werd geroepen ben ik weggelopen. Het werd een haatdemonstratie tegen alles wat joods is. Het is net alsof er geen ruimte mag zijn voor nuance. Je bent voor of je bent tegen, iets daar tussen in, dat kan haast niet.”
    Bron.

  2. #2
    MVC Lid

    Reacties
    1.610
    12-11-2005

    De regering is zeker wel pro israel dat kan je niet ontkennen. Maar onder de bevolking zal het wel fifty fifty zijn.

  3. #3
    Memento mori

    Reacties
    7.256
    04-07-2002

    MVC Premium MVC Premium
    Citaat Geplaatst door oum7oudayfa Bekijk reactie
    De regering is zeker wel pro israel dat kan je niet ontkennen. Maar onder de bevolking zal het wel fifty fifty zijn.
    De Nederlandse regering is de Nederlandse bevoking. Dat heet 'volksvertegenwoordiging'. Deftig gesproken 'democratie'.

  4. #4
    MEERDERE GEBUIKERS

    Reacties
    1.067
    23-06-2005

    schijten allemaal in hun broek
    kneus

  5. #5
    .

    Reacties
    13.288
    25-04-2008

    Citaat Geplaatst door Scottie Bekijk reactie
    De Nederlandse regering is de Nederlandse bevoking. Dat heet 'volksvertegenwoordiging'. Deftig gesproken 'democratie'.
    Ja dus?

    Er bestaat niet zoiets als een volmaakte democratie.
    Ik bedoel de situatie van nu en de aanvallen van Israel waren geen agendapunt tijdens de laatste verkiezingen, dunkt mij.

    Achter israel staan kent zijn grenzen, bij veel mensen, natuurlijk.

  6. #6
    MVC Lid

    Reacties
    1.921
    15-07-2002

    Citaat Geplaatst door Scottie Bekijk reactie
    Ik heb me zo ge-ergerd aan een anti-Nederland artikel van Rabbae in Trouw. Ik stoorde me zo aan die Ali Edouadi op tv. Die zo smalend sprak over Nederlanders en Israel: "We weten toch hoe dat zit ...".

    Die lui halen iedere krant, die terroritenbaard van die Eouadi is bij het NMO niet weg te branden. En maar liegen. Want enige kennis van Nederland hebben ze niet. Denken dat Nederlandse meningen niet veranderen, alsof we hier achterlijk zijn.

    Voor wie nog eens wil hakken op Nederland als anti-Palestijns en altijd pro-Israel is dit artikel. Eerst lezen, dan spreken.
    Bron.

    Verhagen: Israël houdt zich aan oorlogsrecht

    Den Haag, 9 jan. Nederland heeft de indruk dat Israël bij de inval in de Gazastrook het humanitair oorlogsrecht respecteert. De Nederlandse regering is het niet eens met het oordeel van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer dat zowel Israël als de Palestijnse beweging Hamas buitensporig geweld gebruikt.

    Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) vandaag in het debat in de Tweede Kamer over de situatie in Gaza. Hij vindt het vreselijk dat er slachtoffers vallen, maar heeft op basis van alle beschikbare informatie niet "het idee" dat Israël het oorlogsrecht schendt.

    Waar twijfel bestaat over de juiste toepassing van geweld, zoals bij de beschieting deze week van een school van de Verenigde Naties in Gaza, moet er onderzoek volgen. Daarom steunt Nederland het nadere onderzoek naar dit incident waartoe de VN heeft opgeroepen.

    Verhagen wees erop dat bij een aanval een afweging moet worden gemaakt tussen het verwachte militaire voordeel en de mogelijke slachtoffers die daarbij vallen en de schade die aan bijvoorbeeld huizen wordt aangericht. Verhagen meent dat de „legitieme reactie” van Israël zich beperkt tot het uitschakelen van de militaire kracht van Hamas om nieuwe aanvallen op Israëlische burgers te voorkomen.

    De raketbeschietingen door Hamas zijn echter juist gericht op burgers in Israëlische steden, aldus Verhagen. Zij dienen volgens hem geen legitiem militair doel en zijn daarom te typeren als „oorlogsmisdaden en terreur”.

    Tweede Kamerlid Luuk Blom van regeringsfractie PvdA beoordeelt de gewelddadigheden anders. Hij noemde de acties aan beide kanten buitensporig en gaf na afloop van het debat aan dat hij ze dus veroordeelt en het ook onacceptabel vindt dat Israël zich op deze manier verdedigt.


    Bron: http://www.nrc.nl/binnenland/article...n_oorlogsrecht


    Dit is NOTABENE een volksvertegenwoordiger..! Wat denk je zelf? Nederland pro Israel? NEEEEEEEEEH HOE KOM JE ERBIJ!

    Verliefd & Verloofd..



  7. #7
    Shockrocker

    Reacties
    22.181
    16-03-2006

    Citaat Geplaatst door Scottie Bekijk reactie
    De Nederlandse regering is de Nederlandse bevoking. Dat heet 'volksvertegenwoordiging'. Deftig gesproken 'democratie'.
    Het heet indirecte volksvertegenwoordiging: enkele afgevaardigden vertegenwoordigen een groep kiezers. In dit geval vertegenwoordigen de afgevaardigden niet het standpunt van hun achterban. Het gros van de Nederlanders keurt het geweld van Israël af, maar degene die hen vertegenwoordigen laten dat na. Foei Maxime. Foei Balk.

  8. #8
    MVC Lid

    Reacties
    49
    19-09-2008

    Die verhagen moesten ze in de Gaza stoppen tijdens de oorlog. Kijken hoe hij dan piepte. Ik snap niet dat de hele wereld bang zijn voor die joden.

  9. #9
    -----

    Reacties
    20.522
    19-07-2006

    Citaat Geplaatst door Scottie Bekijk reactie
    De Nederlandse regering is de Nederlandse bevoking. Dat heet 'volksvertegenwoordiging'. Deftig gesproken 'democratie'.
    nee hoor, de linkse partijen (SP, PvdA, GL) zien Israel als de boosdoener. De rechtsen spreken voor de dommen onder de Nederlanders.

    Viva SP!
    Citaat Geplaatst door Roffa_hyena Bekijk reactie
    niet zweren abojezan het enige waar NL goed in is, is frikandellen bakken daar zijn ze wereldkampioen in, maar WK hebben ze tot nu toe alleen met de mond gewonnen

  10. #10
    MVC Lid

    Reacties
    1.921
    15-07-2002

    Citaat Geplaatst door lap_doek Bekijk reactie
    nee hoor, de linkse partijen (SP, PvdA, GL) zien Israel als de boosdoener. De rechtsen spreken voor de dommen onder de Nederlanders.

    Viva SP!
    Weet je wat ik ook zo frappant vind?

    Ik weet bijna zeker dat Nederland Israel niet veroordeeld voor het gebruiken van disproportioneel geweld omdat ze bang zijn dat de band tussen Nederland en Israel zal verslechteren.

    Verhagen verkiest de betrekkingen met Israel boven het veroordelen van kindermoord...

    Ik ben al mijn vertrouwen in Nederland verloren...

    Verliefd & Verloofd..



  11. #11
    Shockrocker

    Reacties
    22.181
    16-03-2006

    Citaat Geplaatst door oOBentagadirOo Bekijk reactie
    Weet je wat ik ook zo frappant vind?

    Ik weet bijna zeker dat Nederland Israel niet veroordeeld voor het gebruiken van disproportioneel geweld omdat ze bang zijn dat de band tussen Nederland en Israel zal verslechteren.

    Verhagen verkiest de betrekkingen met Israel boven het veroordelen van kindermoord...

    Ik ben al mijn vertrouwen in Nederland verloren...
    Waarom zouden ze daar bang voor zijn? Ik begrijp het serieus echt niet. Ik snap de motieven van Verhagen niet.

  12. #12
    bahut khatarnaak..;)

    Reacties
    483
    19-01-2009

    Citaat Geplaatst door oum7oudayfa Bekijk reactie
    De regering is zeker wel pro israel dat kan je niet ontkennen. Maar onder de bevolking zal het wel fifty fifty zijn.
    Voor Jodenhatende Moslimhaters is alles wat niet in hun straatje past 'anti-Moslim', pro-Israël, kaferbilla, ongelovige, onwetende, shaytaan of wat dan ook.

    Gelukkig werkt het hier nog nét niet zo dat als een paar Jodenhatende Moslimnazi's gaan schreeuwen vanuit hun onderbuik, dat daar dan politieke beslissingen op gebaseerd worden.
    Het zou me wat zijn als de politiek op die manier zou luisteren naar alle mensen die Moslims uit Nederland willen hebben...dan kan je al raden hoe Nederland er dan zou uitzien: witter dan Witte Reus

  13. #13
    Haat racisme

    Reacties
    8.292
    24-02-2003

    MVC Premium MVC Premium
    Oorlogsrecht, is dat het beschieten van vrouwen en kinderen,
    Allereerst schrijft het humanitair oorlogsrecht voor hoe mensen moeten worden beschermd die niet, of niet meer, aan het gewapende conflict deelnemen. Voorbeelden hiervan zijn zieke en gewonde militairen, burgers en krijgsgevangenen. Daarnaast moeten vrouwen en kinderen in het bijzonder worden beschermd tegen de verschrikkingen van oorlog.
    van VN gebouwen, gebouwen van ziekenhuizen ambulances en of mobiele klinieken en daar waar het Rode kruis embleem op staan, het gebruiken van fosfor op burgers???

    Bepaalde wapens veroorzaken namelijk zoveel onnodig lijden, dat het gebruik van deze wapens is verboden. Bovendien is het verboden om aanvallen uit te voeren met wapens waarmee geen onderscheid kan worden gemaakt tussen militaire doelen en burgerobjecten. Een voorbeeld van een verboden wapen is het gebruik van landmijnen.








    Dulcia non meruit qui non gustavit amara

  14. #14
    Haat racisme

    Reacties
    8.292
    24-02-2003

    MVC Premium MVC Premium
    Citaat Geplaatst door led_zeppelin Bekijk reactie
    Het heet indirecte volksvertegenwoordiging: enkele afgevaardigden vertegenwoordigen een groep kiezers. In dit geval vertegenwoordigen de afgevaardigden niet het standpunt van hun achterban. Het gros van de Nederlanders keurt het geweld van Israël af, maar degene die hen vertegenwoordigen laten dat na. Foei Maxime. Foei Balk.
    Juist!








    Dulcia non meruit qui non gustavit amara

  15. #15
    MVC Lid

    Reacties
    1.921
    15-07-2002

    Citaat Geplaatst door led_zeppelin Bekijk reactie
    Waarom zouden ze daar bang voor zijn? Ik begrijp het serieus echt niet. Ik snap de motieven van Verhagen niet.
    Geld.. Money.. Floes..L'Argent...!!!

    Verliefd & Verloofd..