@ M_C, kijk eens. dit is het recept.
Donuts
Benodigdheden:
x 700 gram bloem
x 150 gram fijne suiker
x 80 gram ongezouten roomboter om kamertempratuur
x 2 zakjes instant gist (14 gram)
x 60 ml warm water
x 2 eieren
x 300 ml lauwe melk
x 1 afgestreken theelepel zeezout
Bereidingswijze:
Om te beginnen los je het gist op in 60 ml warm water, ff goed doorroeren en zet het apart voor (10 min, tot het schuimt.)
Doe de helft van de bloem, dus 350 gram in een kom met de melk, boter, eieren, suiker zout en als laatst je gistmengsel. Roer met de hand alles los, het is heel vloeibaar, maar de bedoeling is dat je dit met de hand of in een kneed machine het geheel los mengt tot er geen klonten in zitten. Dan voeg je beetje bij beetje de rest van de bloem bij. Kneden en toevoegen, kneden en toevoegen. Uiteindelijk heb je een mooi samenhangend deeg. Als je dit goed gekneed hebt laat je het 1½ uur rijzen in de oven. ( die is luchtdicht en zo rijst het beter.) Vervolgens bestrooi je je werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2 cm. Steek met behulp van een glas donuts uit het deeg en met behulp van een dop druk je in het midden van de donut een gaatje er uit. Als je al het deeg hebt afgewerkt laat je het weer 45 minuten afgedekt rijzen.
Verhit in een koekenpan wat zonnebloemolie, de truc is om zo min mogelijk olie te gebruiken. Als je je vinger in de olie steekt voor je het verwarmt moet het tot aan de helft van je vingerkootje rijken. (3 cm ongeveer) Zo weinig olie gebruik je.
Als de olie goed warm is bak je de donuts 1 minuut aan elk kant af. Het vuur moet ook niet hoog staan anders worden ze te gauw bruin of blijven ze rauw van binnen. Maar zeker ook niet te laag anders nemen de donuts teveel olie op. Gewoon net zoals bij het afbakken van loempia's.
Je krijg hier ongeveer 23 stuks uit.