Citaat door BellaEsha:Dat ziet er lekker uit yaboubiah. Mag ik jouw recept van baklava. Met pistache vind ik dat namelijk erg lekker.
Baarak Allaahu feeki! Ja, ik vind met pistache het lekkerst.
BAKLAVA
Citaat:
Siroop
Benodigdheden:
• 250 gram kristalsuiker
• 150 ml water
• 1 el citroensap
• 1 el oranjebloesemwater
Doe 250 gram kristalsuiker en 150 ml water in een pan. Verwarm het net zo lang tot dat de suiker is opgelost, tussendoor moet je goed roeren. Laat het iets afkoelen en die er dan 1 el citroensap en 1 el oranjebloesemwater bij (LET OP: niet meer dan dit, anders wordt de oranjebloesemwater te dominant).
Het deeg
Benodigdheden:
• 500 g. kant-en-klare filodeegbladen
• 500 ml gesmolten boter
• 4 el zonnebloemolie
• 3 ½ koppen gepelde pistache- of cashewnoten, fijngehakt
• 2 el zeer fijne tafelsuiker
• 4 el lichtbruine of bruine basterdsuiker
• 2 tl gemalen kaneel
Verwarm de oven op 180 graden. Neem 500 g. kant-en-klare filodeegbladen pak (bij de Turk te halen), en neem de bladen filodeeg uit het pak en dek ze af met een vochtige doek. Vet de bodem en zijkanten van een bakblik (bijv. 20 x 30 cm.) in met wat boter.
Meng 500 ml gesmolten boter met 4 el zonnebloemolie. Rol 2 vellen filodeeg uit en druk 1 in het bakblik; druk de hoeken goed aan! Besmeer het deeg met het boter mengsel en leg het tweede vel erop. Besmeer dit vel ook weer met het boter mengsel en leg er weer een nieuwe vel op. Dit moet je door blijven doen tot de helft van je deeg gebruikt is.
Meng in een kom 3 ½ kop gepelde en ongezouten pistachenoten, de suikers, 2 tl gemalen kaneel (proef even of je het zoet genoeg vind, en anders doe je er nog meer suiker bij). Strooi het mengsel over het filodeeg in het bakblik en druk het even goed aan. Leg weer een vel filodeeg over dit mengsel en ga dan verder waar je net mee bezig was (vel voor vel besmeren met het boter/olie mengsel). Dit totdat het deeg op is.
Bestrijk de bovenkant met het overgebleven mengsel van boter en olie. Maak met een mes vierkantjes, of ruitjespatronen (snijd goed tot aan de bodem door). Bak de baklava 45 minuten op 165 graden, daarna nog 20 minuten op 200 graden tot de bovenkant mooi goudbruin en knapperig is. Let wel goed op, want het kan opeens heel snel gaan. Haal de baklava uit de oven en giet er zoveel afgekoelde siroop over als de baklava kan opnemen en laat het afkoelen. Voor het opdienen kan je nog een beetje siroop eroverheen gieten, zodat ze mooi glimmen.