Bekijk volle/desktop versie : Hartige hapjes voor de ramadan



Pagina's : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

13-10-2004, 11:54
Groentekroketten

Hoofdgerecht of snack voor 4 personen (circa 8 stuks)
x 200 gr. (oudbakken) brood x 100 gr. geroosterde pinda's of cashewnoten x 100 gr. feta x 150 gr. prei (allen het lichtgekleurde deel) x 1 rode paprika x 1 blikje maïskorrels (ca. 200 gr.) x 100 gr. versgeraspte jongbelegen Goudse kaas x 2 eetlepels gefruite uitjes x 2 eetlepels fijngehakte peterselie x 2 theelepels kerrie x zout en versgemalen peper x 3 eieren x scheutje melk x 3 eetlepels bloem x olie om te bakken of frituren

Voorbereiding:
Verkruimel het brood met de noten in de foodprocessor en doe het in een kom. Verkruimel de feta. Snijd de schoongemaakte prei in de lengte in vieren en daarna in smalle boogjes. Snijd de schoongemaakte paprika in kleine blokjes. Spoel de maïskorrels af in een zeef en laat ze goed uitlekken. Doe de feta, de prei, de paprika, de maïs, de geraspte kaas, de gefruite uitjes, de peterselie, de kerrie en wat zout en peper bij het brood en meng het goed door elkaar. Voeg een heel ei en twee eierdooiers toe en meng nogmaals tot het een samenhangend mengsel is. (De eiwitten worden gebruikt om de kroketten te paneren.) Voeg een scheutje melk toe als het mengsel te droog mocht zijn. Vorm met bebloemde handen acht kroketten van het mengsel en zet ze, als ze niet meteen worden gebakken, in de koelkast.

Afwerken:
Klop de eiwitten los in een diep bord. Doe de bloem in een tweede bord. Haal de kroketten eerst door het eiwit en daarna door de bloem. Verhit een laagje olie in de koekenpan of verhit de olie in de frituurpan. Bak de kroketten in de koekenpan in circa 8 minuten rondom bruin of frituur ze in twee porties in circa 4 minuten per portie.
Lekker met rijst of aardappelpuree en een pittige tomaten- of kerriesaus.


13-10-2004, 11:55


Krabtaartjes

Snack of voorgerecht voor 6 personen
x 6 plakjes bladerdeeg x 100 gr. krab (diepvries of blik), of krabfantasysticks x 2 eieren x 1 kuipje crème fraîche (125 gr) x 1 eetlepel fijngehakte dragon (vers of diepvries) of 1/2 theelepel dragonpoeder x zout en versgemalen peper


Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Laat de krab zonodig ontdooien en laat krab uit blik goed uitlekken. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, rolze zonodig iets groter uit en bekleed zes vormpjes met een doorsnee van circa 10 cm elk met een plakje deeg. Druk het deeg in de randen goed aan en prik de bodems met een vork op gelijkmatige afstanden in.
Zet de met deeg beklede vormpjes circa 10 minuten in de koelkast. Klop de eieren los met de crème fraîche, de dragon en wat zout en peper. Verkruimel de krab of snijd de krabsticks in stukjes. Schep ze door het eimengsel. Verdeel het mengsel over de taartjes en bak ze in 15 tot 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Seveer ze lauwwarm.

Bereidingstijd: circa 20 minuten (excl. oventijd)


13-10-2004, 11:57
Krokante vis met dille-kappertjes-mayonaise

Voor ca. 10 personen
x 40 gr zelfrijzend bakmeel x 40 gr maïzena x 250 ml melk x 2 theelepels kruidenpeper x 2 eiwitten x olie om te frituren x bloem om te bestuiven x 400 gr witte visfilet, in dunne reepjes
Voor de dille-kappertjes-mayonaise:
x 3 eierdooiers x 10 eetlepels olie x 2 eetlepels citroensap x 1 eetlepel gehakte dille x 1 eetlepel gehakte kappertjes

Bereidingstijd:
Het meel en de maïzena in een kom mengen. Een kuiltje in het midden maken en de melk en de kruidenpeper erdoor roeren. De eiwitten stijf kloppen met de mixer. Met een metalen lepel door het meel scheppen om het beslag te maken. Olie in een diepe pan verwarmen. De visstukjes door de bloem halen en daarna door het beslag. Het overtollige beslag eraf laten druppelen. De vis in matig hete olie goudgeel en knapperig frituren. Met een schuimspaan uit de pan scheppen en op keukenpapier laten uitlekken. Warm serveren met de mayonaise.



Voor de dille-kappertjes-mayonaise: het eigeel met de keukenmachine of met de mixer glad roeren. Ondertussen olie toevoegen. Roeren tot er een dik papje ontstaat. Citroensap, dille en kappertjes toevoegen.

Tip:
De mayonaise 1 dag van tevoren klaarmaken. De vis vlak voor het serveren bereiden.
Als u haast hebt kunt u ook de dille en de kappertjes door 250 ml mayonaise uit een potje mengen.

Voorbereidingstijd: circa 45 minuten
Frituurtijd: circa 20 minuten


13-10-2004, 11:58
Miniloempia's

Voor ca. 12 personen
x 1 pak deeg voor loempia's x 2 gedroogde, geweekte Chinese zwarte paddestoelen x 2 kleine kipfilets x 2 fijngehakte lente-uitjes x 100 gr fijngehakte bamboeschoten x 1 gesneden rode paprika x plantaardige olie om te frituren x 120 gr gehakte taugé x 1 eetlepel sojasaus x 2 theelepels fijngeraspte groene gember x 1 eetlepel zoete sherry x 1/2 theelepel suiker

Voorbereiding:
Haal de deegvellen uit elkaar en snijd ze in vierkantjes en dek ze tot gebruik af met een keukendoek. Pers de paddestoelen goed uit, snijd de steeltjes eraf en hak ze fijn. Snijd de kip in kleine stukjes. Bak de kip, de paddestoelen, de ui, de bamboeschoten en de paprika in 2 eetlepels olie tot de kip wit wordt. Voeg de taugé toe en bak deze kort mee. Voeg de sojasaus, de gember, de sherry en suiker toe. Laat afkoelen.
Schep op elk stuk deeg twee theelepels vulling, vouw 1 hoek naar binnen. Vouw daarna de 2 zijkanten naar binnen en rol de loempia's op. Dompel ze in water en druk het deeg goed vast.

Bereiding:
Bak de loempia's in matig hete olie goudgeel. Laat ze uitlekken en serveer ze met pruimensaus of sojasaus.

Tip:
Als de vulling zeer vloeibaar is, twee vellen deeg gebruiken zodat de vulling niet gaat lekken tijdens het bakken.

Voorbereidingstijd: circa 35 minuten
Frituurtijd: circa 12 minuten


13-10-2004, 12:04


Franse bladerdeegnestjes met spinazie en plakjes ei

Voorgerecht voor 8 personen:
x 1 klein pakje diepvries spinazie (grofgesneden) x 4 eieren x 50 gr geraspte extra belegen kaas x 20 gr boter x 8 lapjes diepvries bladerdeeg (10 x 10 cm)

Voorbereiding:
Laat de spinazie ontdooien en uitlekken. Knijp het vocht uit de spinazie. Klop 2 eieren los. Meng spinazie, eieren en kaas door elkaar. Smeer de binnenkant van 8 soufflébakjes (Ø 8 cm) in met boter. Laat de deeglapjes ontdooien en rol ze nog iets dunner uit tot een formaat van ca. 12x12 cm. Verwarm de oven voor op 220°C. Kook de overige 2 eieren in circa 8 minuten hard, pel ze en hak ze fijn.

Bereiding:
Leg in elk soufflébakje een lapje bladerdeeg. Knip de punten met een schaar af, zodat er een ronde vorm ontstaat. Vul het deeg met het spinaziemengsel. Zet de bakjes circa 20 minuten in de oven. Schep voorzichtig de spinazie- nestjes uit de bakjes. Garneer de nestjes met de fijngehakte eieren


13-10-2004, 12:06
Krabkoekjes met mangosalsa

Voorgerecht voor 6 personen
x 250 gr kabeljauw (vers of diepvries) x 1 teentje knoflook x stukje verse gemberwortel van circa 3 cm x 250 gr krab of krab-fantasie (blik of diepvries) x 3 bosuitjes x 2 eierdooiers x een paar druppels tabaco x zout x olie om te bakken x 4 bladeren van een krop ijsbergsla
Voor de salsa:
x 1 rijpe mango x 2 grote vleestomaten x 1 rode ui x een paar druppels tabasco x 1/2 theelepel korianderpoeder x 2 eetlepels gembersiroop x sap van 1 limoentje of 1/2 citroen x 2 eetlepels olijfolie

Voorbereiding:
Snijd de kabeljauw in blokjes. Snipper de knoflook en de geschilde gemberwortel. Controleer de krab op harde stukjes en snijd het krabvlees of de krabfantasie fijn. Snijd de bosuitjes in smalle ringetjes. Doe de kabeljauw, de knoflook, de gemberwortel, de eierdooiers, de tabasco en wat zout in de foodprocessor en laat kort draaien. Meng er de krab en de bosui door. Maak met vochtige handen twaalf afgeplatte balletjes van het mengsel en zet deze tot ze worden gebakken in de koelkast.
Snijd het vruchtvlees van de geschilde mango en de ontvelde tomaat in blokjes. Snipper de ui. Schep de mango, de tomaat, de ui, de tabasco, het korianderpoeder, de gembersiroop, het limoen- of citroensap en de olijfolie in een kom door elkaar en laat afgedekt op kamertemperatuur rusten. Schep af en toe om.

Bereiding:
Verhit een laagje olie in een grote koekenpan. Bak de krabkoekjes in circa 6 minuten aan beide kanten goudbruin. Rol de bladeren ijsbergsla op en snijd de rolletjes in ragdunne ringetjes. Verdeel de sla over de borden. Schep er de krabkoekjes op en schep er wat salsa naast. Geef de rest van de salsa apart.

Bereidingstijd: circa 25 minuten


13-10-2004, 12:07
Pittige Teriyaki-garnalen

BBQ-gerecht (voor ca. 10 spiesen)
x 1 kg verse rauwe ongepelde garnalen of gamba's x houten spiesen
Voor de marinade:
x 125 ml (zoete) sojasaus x 2 eetlepels (bruine) basterdsuiker x ½ theelepel gemberpoeder x 2 eetlepels wijnazijn x 1 uitgeknepen teen knoflook x 2 eetlepels tomatensaus

Voorbereiden:
Pel de garnalen maar laat de staart eraan. Maak de marinade klaar door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Doe de garnalen met de marinade in een niet-metalen schaal en zet deze afgedekt 1 tot 2 uur in de koelkast. Leg de spiesen een half uur voor gebruik in water. Rijg de garnalen aan de natte spiesen. Bij kleine garnalen 2 of 3 garnalen per spies. Bij grote garnalen 1 garnaal per spies, rijg deze dan over de lengte aan de spiesen.

Bereiden:
Verwarm de barbecue voor en leg bakpapier op het barbecuerooster. Leeg de garnalen op de grill en bestrijk ze tijdens het roosteren met de marinade. Grill de garnalen totdat ze roze worden. Let erop dat de garnalen niet te gaar worden.

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Marineertijd: 1 tot 2 uur
Bereidingstijd: circa 3-4 minuten roosteren


13-10-2004, 12:21
Krabballetjes


Ingrediënten:

(circa 16 stuks)
250 gram Krab(blikje)
1 eidooier
15 g boter
½ eetlepel Dijonmosterd
paar druppels Tabasco
1 eetlepel paneermeel
zout
tarwebloem
frituurolie Bereiding:

Meng het krabvlees met de eidooier, boter, Dijonmosterd, Tabasco en paneermeel. Voeg een beetje zout toe, dek de kom af en laat het in de koelkast stevig worden.Vorm van het krabmengsel balletjes ter grootte van een walnoot in schil en zet de balletjes 30 minuten terug in de koelkast.Zeef wat tarwebloem en rol de balletjes er door.Frituur de krabballetjes goudbruin en serveer ze met bijvoorbeeld tartaarsaus.
Eet smakelijk

13-10-2004, 12:22
turkse Sigaren Turkse

Ingrediënten: 8 stuks
8 plakjes yufka (turks bladerdeeg)
1 blok Turkse kaas
bosje blad peterselie
beetje melk
en een frituurpan.
Bereiding:

Het bladerdeeg waarde sigaren mee worden gemaakt heet 'Yufka'. Het is driehoekig Turks plat deeg waar geen vet in zit. Met een beetje melk (niet te veel dan wordt het papperig) kun je het deeg nat maken, zodat het zacht blijft. Het vocht is bovendien nodig om de rolletjes dicht te plakken. Prak de kaas, was en snijd de peterselie en roer dit door elkaar. Het driehoekige plakje deeg leg je met de punt naar je toe op het met bloem bestoven aanrecht. Leg dan een dun rolletje van het mengsel in de breedte bovenaan het plakje. vouw de zijkanten naar het midden en rol dan het plakje dicht naar de punt toe, eventueel goed dichtplakken met een beetje melk. de rolletjes moeten daarna een paar minuten in de hete frituurpan .Als ze goudbruin zijn gekleurd haal je ze er uit. laat ze uitlekken op keukenpapier en en Dien ze warm op.
Eet smakelijk.

13-10-2004, 12:24
Recept Focaccia

Ingrediënten:
600 gr bloem

1,5 zakje gist (10 gr)

1 tl suiker

1 dikke el groene kruiden

(bijv basilicum, oregano, Italiaanse kruiden en peterselie)

1 el knoflooksnippers

5 el olijfolie

2 tl zout

250 à 300 ml warm water

Voor de vulling:

20-40 olijven

8 stukjes gedroogde tomaat

1 ui

(zeezout)

Week alvast de gedroogde tomaat in ruim heet water, eventueel ook de olijf. Bak de ui met wat zout net niet gaar. Roer 200 gr bloem met de gist, suiker, kruiden en 200 ml lauw water. Dek het af met een doek en zet het op een warme plaats. Laat het deeg 30 minuten rijzen. Meng daarna met het overige deel van het meel, zout, olijfolie en zóveel water (vaak nog net een 100 ml) tot er een soepel maar stevig deeg ontstaat. Kneed een minuut of 3 en meng er de in stukjes gesneden tomaat en het grootste deel van de ui door. Laat het nogmaals 20 minuten staan. Verdeel het deeg in twee platte stukken van ongeveer 1,5 a 2 cm dik. Leg de eerste lap deeg in een ruim met olijfolie ingevet bakblik (ongeveer 20x35 cm). Verdeel 15-25 olijven over de 1e lap. Zorg dat de randen vrij blijven. Afdekken met de 2e lap en die ruim insmeren met olijfolie. Achtergebleven olijven verdelen en eventueel bestrooien met zeezout. Druk de randen goed op elkaar en laat onder een theedoek nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C) en bak de focaccia ongeveer 25 minuten.


13-10-2004, 12:25
Gekruide kippakketjes

Benodigdheden:
2 teentjes knoflook
2 sjalotjes
stukje gember
gemalen sereh
1 eetlepel vissaus
1 eetlepel soja saus
1/2 theelepel suiker
5 witte peperkorrels (gekneusd)
2 eetlepels chilisaus
1/8 liter dikke kokosmelk
zout
300g kipfilet, in dunne reepjes gesneden
koolbladeren
plantaardige olie
citroensap

Voorbereiding

· Was de koolbaderen. En blancheer ze (In kokend water en na een paar seconden eruit).

· Maal met de mixer of stamp de knoflook,sjalot,gemberwortel, sereh, vis-en soja-saus en suiker, peperkorrels, chilisaus en kokosmelk tot een marinade.Breng het mengsel op smaak met wat zout. Schep de reepjes kipfilet door de marinade en zet de schaal tenminste 1 uur op een koele plaats.

· Doe 1 eetlepel van de kip op elk koolblaadje.

Bereiding

· Vouw de bladeren dicht en bak de pasteitjes in hete olie gaar.

· Voor dipsaus de resterende marinade in een pannetje inkoken en op smaak brengen met citroensap.

13-10-2004, 12:27
Feta-groenteflapjes.


Bereidingstijd:
Bereiding: ongeveer 15 minuten Kooktijd rijst: zie pak Baktijd: ongeveer 20 minuten /totdat ze goudbruin zijn, in een op 200 graden voorverwarmde oven

Ingredienten:
200 gram zilvervliesrijst, 200-300 gram feta, 1 bakje champignons, 8-12 plakjes bladerdeeg, zwarte peper, zout.

Bereiding:


Ontdooi de bladerdeeg. Kook de rijst volgens de verpakking, voeg zout naar smaak toe.
Snij ondertussen de champignons klein en prak de feta.
Meng de rijst, de champignons en de feta.
Voeg peper naar smaak toe. Leg in het midden van elk bladerdeegplakje een hoopje van het mengsel. Vouw de vier punten naar elkaar toe. Duw de randje stevig tegen elkaar. Bestrijk de bovenzijde eventueel met een losgeklopt ei of een beetje melk voor een mooie goudbruine kleur. Serveer met een salade.

13-10-2004, 12:28


Gehaktbrood


Bereidingstijd:
30 minuten

Ingredienten:
500 gram gehakt(runder) 1 grote ui, 1 rode paprika, 1 gele paprika, mix voor gehaktschotel(knorr),witte broodmix, wat water, roomboter, 200 gram geraspte kaas.

Bereiding:
Maak het brood, zoals beschreven staat op het pak. Tijdens het rijzen van het brood, maak de gehaktmix als volgt: snijd de ui en de paprika's in kleine stukjes. Bak het gehakt rul, en doe er de ui en paprika bij, laat dit meebakken, totdat de ui en paprika glazig is. Voeg de gehaktschotelmix er aan toe, met ongeveer 100 ml water, laat het geheel onder af en toe doorscheppen een minuut of 5 pruttelen. Doe het brood in een ingevette ovenschaal,druk het deeg plat, zodat het verdeeld is over de gehele ovenschaal en zet dit in een voorverwarmde oven van 200 graden, laat het brood een minuut of 8 a 10 bakken, haal de schaal uit de oven, en verdeel het gehaktmengsel over het brood, en doe hier de geraspte kaas op verdelen. Nog even terugzetten in de oven, totdat de kaas is gesmolten, en voila, heerlijk gehaktbrood.

13-10-2004, 12:29
ROTI
Benodigdheden:

4 kippebouten (ca. 1 kilo)
50 g boter of margarine
300 g zelfrijzend bakmeel
500 g sperziebonen
750 g vastkokende aardappels
1 grote ui
1 rode peper
5 eetlepels olie
2 eetlepels kerriepoeder
3 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gemalen komijn (djinten)
2 teentjes knoflook
1 kippebouillontablet
1 zakje santen (Conimex)
3 eetlepels bloem om te bestuiven
zout, peper
plasticfolie
aluminiumfolie
deegroller

Bereiding:

Kip inwrijven met zout en peper. In braadpan boter verhitten en kip in ca. 5 minuten rondom bruin bakken. Afgedekt in ca. 30 minuten gaar stoven.

Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen. Kippevlees van botten nemen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

Intussen in kom bakmeel, zout en 1 3/4 dl water door elkaar roeren. Met koele hand in ca. 5 minuten tot soepel deeg kneden. Als deeg te droog is nog wat water toevoegen. Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast ca. 30 minuten laten rusten.

Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van ca. 3 cm breken. Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen. Ui pellen en snipperen. Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

Eén bord voorverwarmen.

In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.

Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn ca. 3 minuten zachtjes bakken.

Knoflook pellen en erboven uitpersen.

Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en ca. 1 minuut meebakken.

Toevoegen: kip, bouillontablet, en ½ liter water. Aan de kook brengen en afgedekt ca. 20 minuten zachtjes laten stoven.

Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem. Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van ca. 24 cm diameter.

Grote koekepan dun invetten met rest van olie en verhitten. Roti's in ca. 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken. Op het warme bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.

Santen door de kip roeren en nog ca. 5 minuten zachtjes laten stoven. Op smaak brengen met zout.

Aan tafel op vier borden roti leggen. Kip in kerriesaus ernaast scheppen. Serveren met sambal.

Wijze van eten: met de vingers stukje van roti afscheuren en door de saus halen.

Variaties:

Inplaats van kip kunt u ook kalkoen- of lamsvlees door de vulling doen. Bak blokjes kalkoenfilet of lamsvlees mee met ui, peper en kruiden en bereid de kerriesaus volgens het recept.

Inplaats van sperziebonen kunt u ook allerlei andere groenten gebruiken, zoals grof gesneden snijbonen, stukjes aubergine, plakjes wortel en stukjes courgette.

De smaak wordt bijzonder als u op het laatst 1 zakje fijngeknipte verse koriander door de saus roert.

13-10-2004, 12:30
HARTIGETAART MET KERRIEKIP
Benodigdheden:

1 pakje bladerdeeg
500 g kipfilet
1 ui
1 zoetzure appel
50 g rozijnen
2 teentjes knoflook
2 eetlepels kerrie
3 eetlepels bloem
¼ l kippenbouillon of water
2 eetlepels olie
zout, peper
vorm, diameter 26 cm

Bereiding:

Laat de bladerdeegvelletjes ontdooien.

Snijd de kipfilet in blokjes.

Snipper de ui en de knoflook.

Verhit de olie in een pan en bak de kipblokjes rondom bruin.

Laat de ui en de knoflook 5 minuten meefruiten.

Bestrooi met de kerrie en laat deze kort meebakken.

Schep de bloem erdoor en voeg al roerend de bouillon of het water toe.

Laat de kerriekip op laag vuur 10 minuten stoven.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Schil de appel, snijd deze in blokjes, was de rozijnen en laat de appel en rozijnen 5 minuten op laag vuur met de kerriekip meestoven.

Breng alles op smaak met zout en peper.

Leg 6 velletjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde lap met een diameter van 32 cm. Bekleed daarmee de vorm en prik de bodem met een vork in.

Vul de bodem net de kerriekip.

Rol de resterende velletjes uit tot een deksel met een diameter van 26 cm. Leg het deksel op de taart en druk de randen op elkaar. Versier het deksel met uitgestoken bladerdeegfiguurtjes en snijd in het midden een rondje uit. Zet in het rondje een opgerold reepje aluminiumfolie zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrijk het deksel met losgeklopt ei.

Bak de taart op de onderste richel van de oven in 25 tot 30 minuten gaar en goudbruin.

Pagina's : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12