-kiki-
23-06-2009, 23:01
Kansas saus
-------------
3 soeplepels fijngesneden selder
3 soeplepels fijngesneden ui
2 soeplepels boter
2,5 dl ketchup
2 soeplepels citroensap
2 soeplepels suiker
2 soeplepels azijn
1 soeplepel Worcestershire-saus
1 soeplepel mosterd van Dijon (sterke)
peper
Stoof in een pannetje de selder en de ui in de boter. Voeg de overige ingrediënten toe. Breng aan de kook en verlaag dan de temperatuur. Leg een deksel op de pan en laat 15 min. sudderen.
Serveer warm met gegrild vlees, varkensvlees of kip, of smeer de saus met een borsteltje op het vlees, gedurende de laatste 10 min. van de grilltijd.
Deze hoeveelheden zijn geschikt voor 8 à 10 porties.
Mojo Picon
------------
15 kleine Spaanse pepers
2 bolletjes knoflook
2 eetlepels zout
1 theelepel gemalen komijn
1/2 liter azijn
1/2 liter olie
1 eetlepel paprikapoeder
Ontvel de pepers, verwijder het zaad, snijd het vruchtvlees in kleine
stukjes en pureer die met alle andere ingrediënten: eerst de droge,
voeg dan de azijn toe en dan de olie.
In een afgesloten fles en op een koele, donkere plaats kunt u deze saus
heel lang bewaren.
In plaats van met Spaanse pepers kunt u de saus ook met rode of groene
paprika maken.
Pittige zoutzure saus
----------------------
4 el olijfolie
1 grote ui, fijn gesneden
2 tenen knoflook, uitgeperst
1 klein blikje tomatenpuree
4 el azijn
1/2 tl zout
1 el basilicum, fijn gehakt
4 el honing
1 dl vleesbouillon
4 el worcestersaus
1 tl mosterd
Bereidingswijze
Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook goudgeel. Voeg er tomatenpuree, honing, vleesbouillon, worcestersaus, azijn en mosterd aan toe en laat de saus 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Meng er het basilicum door en serveer bij gegrild vlees.
Povencaalse saus
------------------
1 grote ui
4 knoflookteentjes, geperst
3 paprika's (rood, geel en groen)
1 courgette
1 kg tomaten
250 g champignons
2 dl witte druivensap
verse kruiden: tijm, basilicum, Provençaalse kruiden, laurierblad, peterselie
peper en zout
Bereidingswijze
Spoel de tomaten, dompel ze 20 seconden onder in kokendheet water en pel ze. Spoel de andere groenten. Pel de ui. Snij ui, paprika's, tomaten en courgette in kleine stukjes.
Fruit ui en paprika enkele minuten in een grote pan en voeg er de stukjes courgette, de knoflook en de tomaten aan toe. Doe het laurierblad erbij, en kruid met peper, zout, tijm, basilicum en Provençaalse kruiden. Voeg er ten slotte de witte wijn aan toe. Laat op een zacht vuurtje een uur pruttelen. Doe er 10 minuten voor het einde de in schijfjes gesneden champignons bij.
Kerrie -dragonsaus
--------------------
1 ui
50 g boter
2 eetlepels citroensap
1 el kerriepoeder
1 dl room
2 el gehakte dragon
Bereidingswijze
Snipper de ui fijn en stoof hem aan in de boter. Blus met de wijn en voeg er het kerriepoeder aan toe. Laat tot de helft inkoken en voeg er dan de room en dragon aan toe. Bind eventueel met wat roux (in poedervorm) als de saus niet dik genoeg is. Breng op smaak met peper en zout.
Oosterse kerrie saus
----------------------
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel yoghurt
1 el kokosroom
1 eetlepel gember, geraspt
1 eetlepel kerriepoeder
peper en zout
Aioli
----
2 eidooiers
4 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel citroensap
olijfolie
peper en zout
Bereidingswijze
Meng de knoflook met de dooiers en een snuifje zout. Roer met een garde. Meng er het citroensap door en voeg er, beetje bij beetje onder voortdurend kloppen olijfolie aan toe, tot het een stevige saus is. Breng de aioli op smaak met wat peper.
Tartaarsaus
-------------
2,5 dl mayonaise
2 augurken, heel fijn gehakt
1 eetlepel peterselie, fijn gehakt
1/2 eetlepel bieslook, fijn gehakt
2 theelepels citroensap
enkele druppels groene tabasco
peper en zout
Bereidingswijze
Doe de mayonaise in een kom en roer er de andere ingrediënten door. Breng op smaak met peper en zout.
Knoflooksaus
---------------
2 eetlepels basismayonaise
3 eetlepels room
peper
1 eetlepel peterselie, fijn gehakt
6 teentjes knoflook
Bereidingswijze
Roer de room door de mayonaise en kruid met wat peper. Pers de knoflook uit over het mengsel en voeg er de peterselie aan toe. Meng goed en laat een uurtje trekken voor gebruik. Lekker bij lamsvlees.
Coctailsaus
------------
Basismayonnaise
tomatenketchup
worshestershire saus
room
Bereidingswijze
Maak of neem de gewenste hoeveelheid basismayonaise en voeg er 2 tot 3 eetlepels tomatenketchup en 1 koffielepel worshestershire saus en een geut room.
-------------
3 soeplepels fijngesneden selder
3 soeplepels fijngesneden ui
2 soeplepels boter
2,5 dl ketchup
2 soeplepels citroensap
2 soeplepels suiker
2 soeplepels azijn
1 soeplepel Worcestershire-saus
1 soeplepel mosterd van Dijon (sterke)
peper
Stoof in een pannetje de selder en de ui in de boter. Voeg de overige ingrediënten toe. Breng aan de kook en verlaag dan de temperatuur. Leg een deksel op de pan en laat 15 min. sudderen.
Serveer warm met gegrild vlees, varkensvlees of kip, of smeer de saus met een borsteltje op het vlees, gedurende de laatste 10 min. van de grilltijd.
Deze hoeveelheden zijn geschikt voor 8 à 10 porties.
Mojo Picon
------------
15 kleine Spaanse pepers
2 bolletjes knoflook
2 eetlepels zout
1 theelepel gemalen komijn
1/2 liter azijn
1/2 liter olie
1 eetlepel paprikapoeder
Ontvel de pepers, verwijder het zaad, snijd het vruchtvlees in kleine
stukjes en pureer die met alle andere ingrediënten: eerst de droge,
voeg dan de azijn toe en dan de olie.
In een afgesloten fles en op een koele, donkere plaats kunt u deze saus
heel lang bewaren.
In plaats van met Spaanse pepers kunt u de saus ook met rode of groene
paprika maken.
Pittige zoutzure saus
----------------------
4 el olijfolie
1 grote ui, fijn gesneden
2 tenen knoflook, uitgeperst
1 klein blikje tomatenpuree
4 el azijn
1/2 tl zout
1 el basilicum, fijn gehakt
4 el honing
1 dl vleesbouillon
4 el worcestersaus
1 tl mosterd
Bereidingswijze
Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook goudgeel. Voeg er tomatenpuree, honing, vleesbouillon, worcestersaus, azijn en mosterd aan toe en laat de saus 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Meng er het basilicum door en serveer bij gegrild vlees.
Povencaalse saus
------------------
1 grote ui
4 knoflookteentjes, geperst
3 paprika's (rood, geel en groen)
1 courgette
1 kg tomaten
250 g champignons
2 dl witte druivensap
verse kruiden: tijm, basilicum, Provençaalse kruiden, laurierblad, peterselie
peper en zout
Bereidingswijze
Spoel de tomaten, dompel ze 20 seconden onder in kokendheet water en pel ze. Spoel de andere groenten. Pel de ui. Snij ui, paprika's, tomaten en courgette in kleine stukjes.
Fruit ui en paprika enkele minuten in een grote pan en voeg er de stukjes courgette, de knoflook en de tomaten aan toe. Doe het laurierblad erbij, en kruid met peper, zout, tijm, basilicum en Provençaalse kruiden. Voeg er ten slotte de witte wijn aan toe. Laat op een zacht vuurtje een uur pruttelen. Doe er 10 minuten voor het einde de in schijfjes gesneden champignons bij.
Kerrie -dragonsaus
--------------------
1 ui
50 g boter
2 eetlepels citroensap
1 el kerriepoeder
1 dl room
2 el gehakte dragon
Bereidingswijze
Snipper de ui fijn en stoof hem aan in de boter. Blus met de wijn en voeg er het kerriepoeder aan toe. Laat tot de helft inkoken en voeg er dan de room en dragon aan toe. Bind eventueel met wat roux (in poedervorm) als de saus niet dik genoeg is. Breng op smaak met peper en zout.
Oosterse kerrie saus
----------------------
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel yoghurt
1 el kokosroom
1 eetlepel gember, geraspt
1 eetlepel kerriepoeder
peper en zout
Aioli
----
2 eidooiers
4 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel citroensap
olijfolie
peper en zout
Bereidingswijze
Meng de knoflook met de dooiers en een snuifje zout. Roer met een garde. Meng er het citroensap door en voeg er, beetje bij beetje onder voortdurend kloppen olijfolie aan toe, tot het een stevige saus is. Breng de aioli op smaak met wat peper.
Tartaarsaus
-------------
2,5 dl mayonaise
2 augurken, heel fijn gehakt
1 eetlepel peterselie, fijn gehakt
1/2 eetlepel bieslook, fijn gehakt
2 theelepels citroensap
enkele druppels groene tabasco
peper en zout
Bereidingswijze
Doe de mayonaise in een kom en roer er de andere ingrediënten door. Breng op smaak met peper en zout.
Knoflooksaus
---------------
2 eetlepels basismayonaise
3 eetlepels room
peper
1 eetlepel peterselie, fijn gehakt
6 teentjes knoflook
Bereidingswijze
Roer de room door de mayonaise en kruid met wat peper. Pers de knoflook uit over het mengsel en voeg er de peterselie aan toe. Meng goed en laat een uurtje trekken voor gebruik. Lekker bij lamsvlees.
Coctailsaus
------------
Basismayonnaise
tomatenketchup
worshestershire saus
room
Bereidingswijze
Maak of neem de gewenste hoeveelheid basismayonaise en voeg er 2 tot 3 eetlepels tomatenketchup en 1 koffielepel worshestershire saus en een geut room.