-kiki-
23-06-2009, 22:39
Limoen/knoflookmarinade
Vermeng 3½ dl vers limoensap, 2½ dl vers sinaasappelsap, 1¼ dl olijfolie, 2 grofgehakte knoflookteentjes, 75 gr grof zeezout, 2 theelepels versgemalen zwarte peper en 3 verkruimelde laurierblaadjes.
Kruidenmarinade
Vermeng 2 eetlepels fijngehakte tijm, 15 gr fijngehakte kervel, ½ theelepel zout, ¼ theelepel peper en 4 eetlepels olijfolie.
Franse marinade
Vermeng 4 eetlepels olijfolie, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 theelepels fijngehakte verse tijm, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 3 gesnipperde sjalotjes, 2 eetlepels geraspte sinaasappelschil, zout en peper.
Yoghurtmarinade
Vermeng ½ liter dikke yoghurt, 4 eetlepels olijfolie, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 theelepels gehakte muntblaadjes, zout en peper.
Citroenmarinade
Stamp in een vijzel 2 teentjes knoflook, ½ eetlepel grof zout en ½ eetlepel citroensap fijn. Roer er 1¼ dl olijfolie en 1 eetlepel fijngehakte peterselie door.
Oosterse marinade
Vermeng 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels fijngehakte gemberwortel, 4 eetlepels geraspte sinaasappelschil en 4 eetlepels gehakte knoflook.
Voor rundvlees en wild
3 dl druivensap, 1 eetlepel azijn, ½ eetlepel olie, 1 sjalotje in vieren, 1 theelepel peperkorrels, een stukje wortel in reepjes, een takje tijm en een blaadje laurier (opkoken en laten afkoelen).
Voor kalfsvlees
3 dl blauw druiven sap, 1 theelepel gemalen peper, ¼ theelepel nootmuskaatrasp, 3 eetlepels geknipte marjolein, de blaadjes van 1 takje tijm.
Voor vis
½ citroen en limoen in plakjes, 1 steel bleekselderij met groen in boogjes, takje dille, geplette witte peperkorrels, stukje gesnipperde ui.
Voor lamsvlees
½ glas blauwe druiven sap, 3 tenen knoflook in plakjes, 1 ui in schijven, 6 kruidnageltjes, ½ dl olijfolie, 1 tomaat in blokjes, een takje tijm.
Voor kip
3 eetlepels limoensap, 1 eetlepel Japanse sojasaus, 1 zomeruitje in ringen en sambal
Voor kip en kalkoen
Sap van 1 limoen, 1 eetlepel honing, 1 kaneelstokje, een takje munt.
Voor vis en schaaldieren
½ visbouillontablet in een kop water (afgekoeld), 1 eetlepel zoete chilisaus, 1 cm geraspte verse gember, 1 eetlepel gembersiroop, 2 teentjes knoflook uit de pers, 1 bosuitje in ringen.
Vermeng 3½ dl vers limoensap, 2½ dl vers sinaasappelsap, 1¼ dl olijfolie, 2 grofgehakte knoflookteentjes, 75 gr grof zeezout, 2 theelepels versgemalen zwarte peper en 3 verkruimelde laurierblaadjes.
Kruidenmarinade
Vermeng 2 eetlepels fijngehakte tijm, 15 gr fijngehakte kervel, ½ theelepel zout, ¼ theelepel peper en 4 eetlepels olijfolie.
Franse marinade
Vermeng 4 eetlepels olijfolie, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 theelepels fijngehakte verse tijm, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 3 gesnipperde sjalotjes, 2 eetlepels geraspte sinaasappelschil, zout en peper.
Yoghurtmarinade
Vermeng ½ liter dikke yoghurt, 4 eetlepels olijfolie, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 2 theelepels gehakte muntblaadjes, zout en peper.
Citroenmarinade
Stamp in een vijzel 2 teentjes knoflook, ½ eetlepel grof zout en ½ eetlepel citroensap fijn. Roer er 1¼ dl olijfolie en 1 eetlepel fijngehakte peterselie door.
Oosterse marinade
Vermeng 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels fijngehakte gemberwortel, 4 eetlepels geraspte sinaasappelschil en 4 eetlepels gehakte knoflook.
Voor rundvlees en wild
3 dl druivensap, 1 eetlepel azijn, ½ eetlepel olie, 1 sjalotje in vieren, 1 theelepel peperkorrels, een stukje wortel in reepjes, een takje tijm en een blaadje laurier (opkoken en laten afkoelen).
Voor kalfsvlees
3 dl blauw druiven sap, 1 theelepel gemalen peper, ¼ theelepel nootmuskaatrasp, 3 eetlepels geknipte marjolein, de blaadjes van 1 takje tijm.
Voor vis
½ citroen en limoen in plakjes, 1 steel bleekselderij met groen in boogjes, takje dille, geplette witte peperkorrels, stukje gesnipperde ui.
Voor lamsvlees
½ glas blauwe druiven sap, 3 tenen knoflook in plakjes, 1 ui in schijven, 6 kruidnageltjes, ½ dl olijfolie, 1 tomaat in blokjes, een takje tijm.
Voor kip
3 eetlepels limoensap, 1 eetlepel Japanse sojasaus, 1 zomeruitje in ringen en sambal
Voor kip en kalkoen
Sap van 1 limoen, 1 eetlepel honing, 1 kaneelstokje, een takje munt.
Voor vis en schaaldieren
½ visbouillontablet in een kop water (afgekoeld), 1 eetlepel zoete chilisaus, 1 cm geraspte verse gember, 1 eetlepel gembersiroop, 2 teentjes knoflook uit de pers, 1 bosuitje in ringen.