Bekijk volle/desktop versie : PvdA: Ondernemerschap stimuleren tegen wijkverloedering



17-01-2008, 09:46
Volgens PvdA-staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk is aandacht voor ondernemerschap en wijkeconomie in de actieplannen voor de krachtwijken van groot belang. Ondernemerschap is zo belangrijk in die wijken omdat ondernemers werkgelegenheid en economische groei stimuleren en een direct belang hebben bij een goede wijk.

Ondernemerschap in krachtwijken
Heemskerk: Ondernemers zorgen bijvoorbeeld voor sociale controle op straat. Ook werkt ondernemen emanciperend; er zijn veel meer starters onder allochtonen dan onder autochtonen. Ook veel jongeren willen iets beginnen in een wijk.

Transvaal
Transvaal in Den Haag is een goed voorbeeld van een krachtwijk die expliciet aandacht besteedt aan ondernemerschap. Heemskerk is daarom zelf polshoogte gaan nemen om met eigen ogen te zien dat de gemeente in Transvaal voortbouwt op wat de wijk al biedt. Deze Haagse aanpak gaat uit van de sterke punten van de wijk en wil hierdoor Transvaal aantrekkelijker maken voor bezoekers én private investeerders. Zo wordt het multiculturele winkelgebied uitgebreid, de Haagse markt zal worden getransformeerd tot een bazaar en voor ondernemers komt er een bedrijfsverzamelgebouw en hulp voor starters. Daarnaast investeert het gemeentebestuur in het schoonhouden van Transvaal.

Werkgelegenheid jongeren
In het voorjaar wordt in de gemeente Den Haag een participatietop gehouden. Tijdens deze top, waaraan grote werkgevers meedoen, moeten concrete afspraken worden gemaakt over de bijdrage van de werkgevers bij het verhogen van het werkgelegenheidsperspectief voor jongeren in de krachtwijken. Bijvoorbeeld door hen een kans te geven in traineeprogrammas of door het ondersteunen van scholen in de wijken. Een mooi initiatief waaraan ik graag meewerk, aldus Heemskerk.

Vogelaar
Minister voor Wonen, Wijken en Integratie Elle Vogelaar erkent de belangrijke rol voor ondernemerschap en wijst erop dat hier in vrijwel alle wijkactieplannen ook aandacht voor is. Vogelaar gaat samen met Heemskerk gemeenten ondersteunen om die aanpak te versterken.

Bron StartBedrijf