Bekijk volle/desktop versie : Help hoe mak je bestila???



29-10-2003, 15:55
Ik wil graag in de Ramadan bestila maken......maare weet niet hoe...percies...
Weet iemand misschien het recept voor bestila....

Mail het please naar me.......miss_damsco@hotmail.com

A salamoe 3alaikoem

29-10-2003, 15:59


3 lbs ( 1.4 kg) onions, peeled and sliced thin
2 Tbsps. (30 ml) corn oil
3 tsps. (15 ml ) salt, divided
1/4 tsp (1.25 ml) white pepper
1/4 tsp (1.25 ml) , whole saffron, dissolved in 1/2 cup (100 ml + 1-15 ml spoon ) water, hot
5 lbs (2.3 kg ) pigeon pieces, with skin and fat discarded
2/3 cup (150 ml) Italian flat-leaf parsley, chopped
5 large eggs, beaten with 1 tsp ( 15 ml) salt
1/2 lb (0.2 kg ) almonds, blanched and toasted
1 1/2 Tbsps ( 22.5 ml) sugar
1 1/2 tsps (7.5 ml) ground cinnamon
1/2 lb (0.2 kg ) margarine, melted
1 lb (0.45 kg ) (Greek fillo sheets, about 12 by 17-ins ( 30.4 x 43.2 cm)
1 egg yolk plus 1 tsp ( 5 ml) egg white, beaten together

In a large pan, place the onions, oil, 2 teaspoons (10 ml ) of the salt, and the pepper. Stir-fry over moderate heat for several minutes. Cover the pan, reduce the heat to low, and fry for about 15 minutes longer to reduce the bulk of the onions.

Pour in the saffron/water mixture. Mix well.

Place the pigeon pieces on top of the onions. Cover the pan and continue to cook for 1/2 hour more, or until the pigeon is tender. No liquid is added since the onions and pigeon will provide the moisture required. Remove the pigeon. Cut the meat off the bones and discard the bones. Cut the meat into small (about 1/2-inch (1.25 cm ) pieces. Set aside.

Stir the chopped parsley into the onions. Pour in the eggs and over very low heat stir the mixture until it is slightly cooked, about 5 minutes. Set aside.

In a processor, grind or chop the almonds to medium-fine consistency, leaving some texture. Mix the almonds, sugar, and cinnamon together. Set aside.

Coat the bottom and sides of a 14 by 10 by 3-inch (35.6 x 25.4 x 7.6 cm ) baking pan with the melted margarine. (A modern note, formerly vegetable oil was used.)

Open the package of fillo and spread the sheets out flat. Cover the sheets with a slightly damp kitchen towel to prevent them from drying out. Lay down 2 sheets over the pan bottom and coat the top sheet with the melted margarine, using a pastry brush. The excess inch or two of fillo around the sides may be trimmed with a sharp knife or folded in. Lay down 10 sheets in this way, coating every other sheet.

Spread out the cut up pigeon over the pastry and smooth out the surface from corner to corner. Lay down 8 more sheets of fillo, brushing every other sheet with the melted margarine. Spread out the ground almond mixture over the top.

Lay down 6 more fillo sheets and over these, spread out the onion/egg mixture. Cover with 8 more sheets of fillo, brushing each of the last 3 sheets with melted margarine. At this point, tuck in the fillo around the inner sides of the pan so that the top is a smooth surface.

Cut the completed pie into 3-inch (7.6 cm) squares , 4 strips down and 5 strips across, cutting through to the bottom of the pan. Brush each square with the beaten egg.

Bake in a preheated, 350 degree F. (175 deg. C.)(Gas Mark 4) oven for 1 hour. Remove the pan and recut through each square to the bottom of the pan.

29-10-2003, 16:01
Can you say in Dutch language?

29-10-2003, 16:02
B'stilla
Benodigdheden:

3 of 4 schoongemaakte duiven (in totaal ca. 1400 gram), eventueel te vervangen door een kip van hetzelfde gewicht.
1 grote ui
3 eetlepels fijngehakte peterselie
3 eetlepels fijngehakte koriander
1 theelepel versgeraspte gemberwortel
1 theelepel gemalen kurkuma
2 theelepels kaneelpoeder
2 zakjes saffraandraadjes
250 gram roomboter
½ liter water
150 gram witte amandelen
3 eetlepels poedersuiker
400 gram filobladerdeeg
6 eieren
2 theelepels citroensap
Verhit de oven voor op 180° C. Schil de ui en snijd hem fijn. Verhit 2 eetlepels boter in een ruime braadpan en bak de ui lichtbruin. Voeg peterselie, koriander, geraspte gember, kurkuma, 1 theelepel kaneel, saffraandraadjes en het water toe. Leg de duiven in het vocht en bedruip ze ermee. Plaats het geheel ruim 1 uur in de oven en bedruip de duiven ieder kwartier met het braadvocht. Haal de duiven uit de pan en laat ze afkoelen. Verwijder daarna de velletjes en haal het vlees van de botjes. Snijd indien nodig het vlees in kleine stukjes en zet het apart. Doe het braadvocht in een kleinere pan en laat het afkoelen. Verwijder het bovendrijvende vet.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Maal ze fijn in een keukenmachine of met een speciale amandelmolen. Meng er de poedersuiker en 1 theelepel kaneel door.
Laat het filodeeg tijdig volgens gebruiksaanwijzing ontdooien. Neem een ovenvaste schaal van 25 cm. doorsnee. Smelt de boter langzaam en smeer de schaal met een kwastje in. Doe hetzelfde met een vel filodeeg en leg die op de bodem. Leg in totaal 8 ingevette vellen filodeeg dakpansgewijze steeds deels over de bodem, deels over de rand van de schaal zodat het deeg er rondom ruim uitsteekt.
Strooi een derde van het amandelmengsel over de vellen op de bodem.
Kook het resterende braadvocht enigszins in en voeg dan 2 theelepels citroensap toe. Klop in een kom de zes eieren los en voeg ze al kloppend bij het braadvocht. Blijf kloppen tot het geheel begint te stollen. Neem dan de pan van het vuur. Schep de helft van dit eimengsel over het amandelmengsel. Leg er het kleingesneden duivenvlees bovenop. Verdeel hierover de rest van het eimengsel en strooi daar weer een derde van de amandelen op. Leg over het geheel een beboterd vel filodeeg. Vouw nu de overhangende vellen naar binnen en zorg dat de nu vrijkomende onderzijde van het deeg ook beboterd wordt.
Strooi het restant van het amandelmengsel over het geheel en vorm van kleingesneden beboterde velletjes deeg mooie roosjes en plaats die bovenop de pastei.
Verwarm de oven weer op 180° C. en bak de B'stilla 30 - 45 minuten tot de roosjes goudbruin van kleur zijn. Strooi er eventueel tot slot nog wat poedersuiker over.

29-10-2003, 16:03


Te lui om zelf opzoek te gaan???

29-10-2003, 16:04
Schoekran asma.....

Ik zal het recept gebruiken!!!

29-10-2003, 16:07
Ingrediënten

2 kippen, in stukken gesneden
6 uien, gesnipperd
8 takjes peterselie, fijngehakt
3 eetlepels olie
1/2 envelopje saffraan
5 takjes koriander, fijngehakt
zout en peper
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel nootmuskaat
1 a 2 eetlepel suiker
150 g grofgemalen, geroosterde amandelen
1 pak filodeeg
200 g boter, gesmolten
4 eieren, geklopt


Bereiding

Bak de kippen aan in de olie met de saffraan, zout, peper, uien, peterselie, koriander, gemberpoeder, nootmuskaat en kaneel in een pan. Giet er water bij tot de kip onderstaat en kook haar in circa 1 uur gaar. Schep de kip uit de pan in een schaal en laat afkoelen. Voeg suiker aan de bouillon toe. De eieren onder voortdurend roeren geleidelijk aan door de bouillon mengen en 5 min zachtjes door laten koken totdat de saus ingedikt is. Laat de mengsel geheel afkoelen. Haal het kippenvlees van de botten en vel en snijd dit in heel kleine blokjes. Oven op 190 C voorverwarmen. Voor het bakken een rond bakblik met een doorsnede van ongeveer 30 cm doorsnede met boter invetten. Vel deeg in de bakblik leggen en met gesmolten boter bestrijken. Een tweede vel deeg erop leggen en opnieuw met gesmolten boter bestrijken. De deegvellen zodanig rangschikken dat een deel over de rand van bakblik hangt. Herhalen met nog eens 6 vellen. Hierover heen de amandelen bestrooien en eimengsel en kip erover spreiden. De overhangende randen naar binnen klappen. Hier overheen opnieuw 4 vellen deeg leggen, die over de rand hangen. Het geheel optillen en de overhangende randen naar beneden toe omvouwen. Bestrijk de B'stilla met boter en bak de B'stilla goudbruin en knapperig in ongeveer 30 min.

Serveren: bestrooi de B'stilla met poedersuiker en warm serveren.

29-10-2003, 16:09
een ronde bakvorm 32 cm,
en bakpaier,
een pak filodeeg, (Islamitische slager in de xxxxxng)
100 gr roomboter,
een beetje sambal,
2 uien,
2 paprika`s,
2 tomaten,
viskruiden, (supermarkt bij de kruidenrek)
een pak chineese vermicelli (bij de chineese winkel te koop is van meel mung-bonen gemaakt (heet longkou vermicelli)
500 gr garnalen (gepeld)
250 gr inktvis (in kleine ringen)
500 gr kabeljauwfilet of vis wangen,
250 gr mosselen(eerst in water gekookt en dan bakken "alleen het vlees
500 gr naar eigen smaak wat je zelf lekker vindt)



je snijdt eerst de bakpapier in en ronde vorm, die leg je in de bakvorm, je kruid de vissoorten en wentel ze in meel. en bak ze gaar
laat ze afkoelen. maak er dan kleine stukjes van. leg het even apart
kook de vermicelli in water ongeveer 3 a 4 minuten. laat ze uitlekken
en afkoelen en doe ze bij de vis mengsel, spreid de filodeeg over de bakvorm. een stuk of vier vellen. de vellen moeten over de vorm heen zitten. maak nu de saus, snij de ui,paprika,tomaat in kleine blokjes
en breng het aan de kook in een hapjes pan (weinig olie gebruiken)
doe een beetje marokaanse kruiden en sambal erin (niet te veel)
laat dat ook afkoelen als het gaar is,

smelt de boter, en besmeer eerst de filodeeg met boter, giet dan de vis mengsel in de bakvorm en dan de saus er over heen sla de filo deeg erover heen die buiten de bakvorm uitsteekt. weer met boter bestrijken en dan nog een filolaag eroverheen, herhaal dat vier keer,
wel steeds de boter gebruiken. dan schuif je het onder elkaar en dan wordt het een soort brood dat net gerezen is. je smeert de bovenlaag weer met boter en doe er folie overheen en dan 40 minuten in de oven
op stand 7 gas of 180 graden electrisch, doe dan de folie af en laat het nog bruin worden.