Bekijk volle/desktop versie : Islamitische plaatjes/foto's



21-05-2007, 02:48
Vraag: Is het toegestaan om afbeeldingen te maken van dieren en mensen?

Antwoord: In de Naam van Allah, de Erbarmer de Meest Barmhartige.

De regel met betrekking tot het maken van plaatjes van een levend wezen, of het nou een mens of dier is, is dat het haraam is. Het maakt niet uit of het plaatje drie-demensionaal, gefotografeerd, getekend op papier, muren, kleren etc.. is, omdat in saheeh overleveringen wordt vermeld dat het niet toegestaan is om een levend wezen af te beelden. De overleveringen vermelden tevens dat degenen die dit toch doen een zware straf boven het hoofd hangt, omdat zulke afbeeldingen kunnen leiden tot shirk. Mensen kunnen namelijk met respect voor deze afbeeldingen staan, zich vernederend gedragen tegenover hen, zich trekken tot hen en ze vereren op een manier die alleen Allah de Verhevene toekomt.

Het tekenen van levende wezens is ook verboden omdat het een soort van concurreren tegen Allah de Verhevene zijn creatie is en omdat er verleidingen bestaan in het tekenen van bepaalde soorten afbeeldingen, zoals plaatjes van actrices, naakte en zogenaamde mooie vrouwen.

Tussen de overleveringen die vermelden dat het maken van zulke afbeeldingen haraam zijn, zit ook de hadeeth van Ibn 'Abaas (moge Allah tevreden met hem zijn), hij zei: Ik hoorde de boodschapper van Allah (vrede en zegening van Allah zij met hem) zeggen: "Degene die een afbeelding maakt in deze wereld, zal gevraagd worden om er leven in te blazen op de Dag Der Opstanding en dit zal hij nooit kunnen." Hij (Ibn 'Abbaas) vertelde ook dat de boodschapper van Allah (vrede en zegening van Allah zij met hem) heeft gezegd: "Elke maker van afbeeldingen zal in het hellevuur zijn en elke afbeelding die hij gemaakt heeft zal tot hem verschijnen en zal hem laten lijden in de Hel." Ibn Abbaas (moge Allah hem genadig zijn) heeft ook gezegd: "Als je per se een afbeelding wilt maken, beeld dan bomen en andere dingen af die geen ziel hebben." (overgeleverd door Al-Boekhari en Moeslim)

De algemene mening van de overleveringen is dat het absoluut verboden is om afbeeldingen te maken van iets dat een ziel heeft. In Fataawa al-Lajnah al-Daa'imah, 1/456-457 heeft shaykh Ibn 'Othaymeen (moge Allah hem genadig zijn) gezegd over plaatjes: "Het maken van afbeeldingen voor dit doel is haraam en is niet toegestaan. Het maken van plaatjes ter gedenking is haraam, omdat de Profeet (vrede en zegening van Allah zij met hem) heeft gezegd: "De engelen betreden een huis niet waarin een afbeelding zit." (overgeleverd door al-Boekhaari, Bid' al-Khalq, 2986) en alles wat de engelen niet betreden heeft bevat niets goeds." (Uit Fataawa Manaar al-Islam, 3/759)

En Allah weet het het beste.

21-05-2007, 02:56


Oké oké.

Maar dan is jouw avatar toch ook 7aram, want je propageerd toch indirect foto's?

Dan is m'n hele topic 7aram, :\

21-05-2007, 03:01
Wallah, Allahoe a3lam. Waar ik zekerheid in heb is het tekenen en het ophangen hiervan. Ik weet niet hoe dit zit met betrekking tot het afbeelden van foto's betreffende de Islam. Want dat kent wel een verschil, het afbeelden van gewone zaken, of het afbeelden van islamitische zaken ter bevordering van het geloof. Ik zal het Insha'Allah navragen.
Maar ik denk het niet, want zelfs de grootste geleerden hebben foto's op hun website's etc.

21-05-2007, 03:13
Maar afbeeldingen van dingen maken met een ziel (mensen en dieren) is 7aram:

Afbeeldingen

Ibn 'Abbaas, moge Allah tevreden met hem en zijn vader zijn) heeft overgeleverd dat de Profeet (sallallahoe aleihi wa sallam - Allah's zegen en vrede zij met hem) heeft gezegd: "Elke maker van afbeeldingen zal in het Vuur verblijven, en voor elke afbeelding die hij heeft gemaakt, zal er (ook) een ziel voor hem (de maker van afbeeldingen) worden gemaakt, die bestraft wordt in het Vuur" Ibn 'Abbaas zei: "Als je dat echt wil doen (het maken van afbeeldingen) doe het dan van bomen en andere objecten zonder ziel."

Overlevering: Muslim

En er zijn andere manieren om de Islam te promoten; teksten en Anasheed.

Trouwens, als je twijfelt kun je het beter niet doen:

Abu Mohammad Al Hassan Ibn Ali Ibn Abi Taalib, de geliefde kleinzoon van de Profeet, moge Allah met hem tevreden zijn, heeft overgeleverd: "Ik heb van de Profeet geleerd: 'Vermijd wat je verdacht vindt in ruil voor wat niet verdacht is." [Overgeleverd door An-nasa i en At-tirmithi]

De uitleg van de hadith: De moslim moet zijn zaken op zekerheid baseren en moet alert blijven op zijn religie, zodoende voorkomt hij alles wat verdacht is en dus ongeoorloofd is. Deze hadith wijst ons ook op de plicht het onzekere te laten vallen voor het zekere, d.w.z. te kiezen voor wat geoorloofd is, want alleen dat geeft innerlijke rust. Elke moslim moet op zijn hoede zijn niet in de greep te vallen van wat ongeoorloofd is. Als men over een bepaald punt niet zeker is moet men het navragen, maar er niet onwetend in meegaan want dat is in strijd met de voorschriften van de Profeet .


En ik heb nog een hadith over intenties, moment.

21-05-2007, 03:17


Klopt, dat weet ik ook. Daarom zeg ik erbij ik ga het navragen Insha'Allah zodat ik zekerheid heb.

Want ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan over deze plaatjes en plaatjes van de Islam. Maar Allahoe a3lam, want dan zou bijvoorbeeld de hele film rissalah haram zijn, en de hele zender iqra, en alle lessen etc op dvd, en alle clipjes mbt de islaam op internet. Dus het zou onlogisch zijn dat al deze mensen een zonde begaan zonder dat ze hier kennis over hebben.
Maar voor de zekerheid zal ik het navragen Insha'Allah.

21-05-2007, 03:19
De oprechtheid in het verrichten van daden

Omar Ibn oel-khattaab, moge Allah met hem tevreden zijn, heeft overgeleverd: "Ik heb de Profeet horen zeggen: "De daden worden op grond van de intenties beoordeeld en iedereen wordt beloond naar zijn intenties. Degene die migreert voor Allah en Zijn gezant, die is ook met Allah en Zijn gezant verbonden door zijn keuze, maar degene die migreert vanwege wereldse voordelen of vanwege een huwelijk met een vrouw zal beoordeeld worden naar de intentie van deze keuze om te migreren’." [Overgeleverd door Boekhaarie en Moeslim]

De leerzame conclusies van de hadith:

De intentie vormt de basis in de Islam voor het verrichten van elke daad. Allah, de Verhevene, accepteert een deugdzame daad als de intentie zuiver is. Een moslim wordt beloond in het tegenwoordige leven voor zijn daden die hij met een zuivere intentie heeft verricht. Al deze daden worden als aanbidding van Allah, de Verhevene, beschouwd. Voorbeelden daarvan zijn: de leraar in zijn functie, de leerling in zijn studie, de ambtenaar in zijn werk, de handelaar in zijn handel. Deze aanbidden Allah, de Verhevene, tijdens hun werkzaamheden, wanneer hun intenties zuiver zijn. Als een moslim de intentie had om een goede daad te verrichten, maar het buiten zijn vermogen lag deze uit te voeren, wordt hij toch voor de intentie beloond. Een zuivere intentie tegenover Allah staat in direct verband met voorspoed in het tegenwoordige leven en in het hiernamaals.

21-05-2007, 03:19
Allahoe 3alem.


Ik hoor het wel van je, insha'Allah.

21-05-2007, 03:24
Dit is een prachtige hadith betreffende twijfelachtige zaken in het geloof.

An-Nu'man bin Bashir (radiaAllahoe 3anhoema) narrated: I heard the Messenger of Allaah (salallahoe 3alaihie wasalam) say: "The Halal (lawful) is clear and the Haram (unlawful) is clear, and in between there are doubtful things that many people do not know. He who avoids the doubtful, exonerates his Faith and honor. And he who falls in the doubtful, falls in het unlawful just like a shepherd who tends his sheep around the reserved land into which he is about to cross. Verily, every king has a reserved boundary, and the reserved boundary of Allaah is His prohibitions. Verily, there is a lump in the body, if it is healthy the rest of the body is healthy; and if it is sick, the rest of the body becomes sick. It is the heart."

(Buckhari 52) en (Muslim hfst. 45/956)



Zeker Insha'Allah, zodra ik het weet hoor je het.

21-05-2007, 03:27

Citaat door V3rsace:
Dit is een prachtige hadith betreffende twijfelachtige zaken in het geloof.

An-Nu'man bin Bashir (radiaAllahoe 3anhoema) narrated: I heard the Messenger of Allaah (salallahoe 3alaihie wasalam) say: "The Halal (lawful) is clear and the Haram (unlawful) is clear, and in between there are doubtful things that many people do not know. He who avoids the doubtful, exonerates his Faith and honor. And he who falls in the doubtful, falls in het unlawful just like a shepherd who tends his sheep around the reserved land into which he is about to cross. Verily, every king has a reserved boundary, and the reserved boundary of Allaah is His prohibitions. Verily, there is a lump in the body, if it is healthy the rest of the body is healthy; and if it is sick, the rest of the body becomes sick. It is the heart."

(Buckhari 52) en (Muslim hfst. 45/956)



Zeker Insha'Allah, zodra ik het weet hoor je het.



Deze zocht ik ook, maar ik kon 'm niet meer vinden. Had 'm in het Nederlands.

21-05-2007, 03:29
Geen probleem, ik regel hem even voor je in het nederlands Insha'Allah.

21-05-2007, 03:30
Graag, danke schönn.

21-05-2007, 03:41
Kan vertaald worden als:

aboe Abdallah, de zoon van Bashjier(Allahs welbehagen zij met vader en zoon) heeft gezegd: ik hoorde de boodschapper van Allah(Allahs vrede en zegen zij met hem) zeggen:

Hetgeen wat haraam is, is duidelijk, en hetgeen wat halaal is, is duidelijk. Daartussen bestaan twijfelachtige zaken, waarvan veel mensen niet weten wat ze ermee aan moeten. Degene die zich verre houdt van twijfelachtige zaken, heeft zich daarmee weten te zuiveren voor wat zijn religie en eer betreft. Degene echter die zich met twijfelachtige zaken bezichhoudt, komt in het verboden gebied terecht, net als de herder die met zijn kudde een weide van iemand anders wil oversteken en daardoor grote kans loopt dat ze daarin gaan grazen. Is het niet zo dat elke koning zijn eigendom en grenzen heeft en dat de eigendommen en grenzen van Allah Zijn Voorsrchiften en verboden zaken zijn??
Zo bevindt zich in het lichaam een vleesklompje: als dat gezond is, dan is heel het lichaam gezond en als het ziek is, dan is heel het lichaam ziek. Dit is het hart.

overgeleverd door Boechari en Moeslim

Moge Allah Azawazall mij vergeven voor de fouten die ik heb gemaakt. Amin.

Ik ga me haasten Dounia, spreek je Insha'Allah.

Weltrusten, en moge Allah tabaraka wa ta3ala over je waken Insha'Allah. Amin.

Assalamoe 3alaykoem warahamatoe Allah wa Barakatoeh.

21-05-2007, 03:45


Djazak'Allahoe ghairan!

Allahie taqbel insha'Allah voor het gebed straks.

Ameen, over alle moslims insha'Allah.

Tot snel, insha'Allah.


Waleikoum salaam wa Rahmatoe Allah wa Baraktoe.

21-05-2007, 11:00

Citaat door Douniia_:
Salaam Aleikoum Hamza_T


Mooi, masha'Allah.

Alleen dom die naam in de hoek, en dan zo groot, ik bedoel de moslims van Isfahan hebben die moskee gebouwd en hij/zij heeft er alleen een foto van gemaakt.

Alaikum salam.

21-05-2007, 14:31
dit is de mooiste topic die ik ben tegengekomen,
de eerste die mij met verbazing doet zwijgen[/COLOR]

Pagina's : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 [171] 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377